Egipatski avion srušio se zbog požara

Fena
Egipatski avion srušio se zbog požara
Podaci jedne od dviju crnih kutija aviona EgyptAira koji je u maju pao u Sredozemno more govore da se na letu MS804 aktivirao dimni alarm u toaletu, rekli su istražitelji koji se pripremaju provesti cjelovitu istragu.

Airbus A320 srušio se u istočnom Sredozemnom moru na letu iz Pariza za Kairo 19. maja pri čemu je poginulo svih 66 putnika i članova posade, a uzrok pada  još je nerazjašnjen.

"Prve informacije govore da je sniman čitav let od polijetanja s aerodroma Charles de Gaulle sve dok snimanje nije prekinuto" na mjestu pada, rekao je egipatski istražiteljski odbor.

Prednji dio pronađene olupine aviona pokazuje štetu koja nastaje zbog velike vrućine i intenzivnog dima, ističu istražitelji.

Pronađene su obje crne kutije, no druga, koja snima razgovor u pilotskoj kabini, u Francuskoj je na popravci. Bude li popravljena, trebala bi razotkriti razgovor pilota kao i druge važne podatke u kokpitu, među njima i buku motora.

Istraga ne isključuje nijedan uzrok nesreće, no sve se više vjeruje da je riječ o greški u tehničkom sistemu aviona, a ne o sabotaži.

Pad aviona težak je udarac za Egipat jer se dogodio gotovo šest mjeseci nakon što se ruski putnički avion srušio nedugo nakon polijetanja iz ljetovališta Šarm-el-Šeik na poluotoku Sinaju u oktobru pri čemu su poginule 224 osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije