Egipat: Predložena zabrana burke na javnim mjestima

Radiosarajevo.ba
Egipat: Predložena zabrana burke na javnim mjestima
Foto: Arhiv / Ilustracija

U Egiptu se trenutno vodi rasprava o zakonu kojim bi se burka (ženska odjeća kod muslimanki koja pokriva cijelo tijelo i lice) zabranila u javnosti

Motiv je borba protiv porasta islamskih ekstremističnih grupa, pogotovo imajući u vidu da se zemlja suočila s nizom napada posljednje vrijeme, uključujući i napad ISIS-ovaca na koptske kršćane prošle sedmice. 

Nacrt zakona koji su predložili egipatski parlamentarci poziva na zabranu burke na javnim mjestima, uključujući bolnice, klinike, škole, kina, tearte i muzeje

Žene koje bi policija zatekla s burkom na javnom mjestu platile bi kaznu od 1000 egipatskih funti (oko 100 KM), piše Jerusalem Post.

Predlagači zakona kažu kako bi ovaj akt podržao napore države da se bori protiv terorizma, a Ahmad Sharbini, politički analitičar, istaknuo je kako ovaj veo stvara sigurnosni problem jer ga mnogi muškarci teroristi koriste kako bi skrili identitet i "uvukli" se na pojedina mjesta. On je dodao da zabrana nije udar na religiju, jer islamski zakoni "nisu obavezali ženu da nosi burku".

Brojne zemlje zapada već su zabranile burku, uključujući Francusku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije