Dvije žene, optužene za ubistvo polubrata Kim Jong-una, negirale krivicu

Radiosarajevo.ba
Dvije žene, optužene za ubistvo polubrata Kim Jong-una, negirale krivicu
Dvije žene, optužene za ubistvo Kim Jong-nama (46) polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, izjasnile su se da nisu krive na početku procesa za ubistvo pred malezijskim sudom.

Indonežanka Siti Aisyah (25) i Doan Thi Hunog (28) iz Vijetnama su optužene da su ubile Kim Jong-nama tako što su koristile smrtonosni nervni agens VX i pošpricale ga u Kimovo lice. 

Žene su kazale svojim advokatima da nisu znale da učestvuju u smrtonosnom napadu i vjerovale su da se radi o skeču koji se izvodi na televiziji.

Obje žene su nosile zaštitne prsluke kada su ulazile u malezijski sud. Ako bi bile osuđene, bit će suočene sa smrtnom kaznom. Tužilac Muhamad Iskandar Ahmand je kazao da dokazi jasno ukazuju na to da je smrtonosni agens VX korišten za ubistvo.

Advokati odbrane su kazali da su pravi počinitelji napustili Maleziju te da će se dokazati da su žene nedužne. Malezija je kao osumnjičene identificirala još četiri državljanina Sjeverne Koreje, a policija je objavila da su oni napustili Kuala Lumpur na dan ubistva. 

Pjongjang je navodio da je Kim preminuo od srčanog udara i optužio Maleziju da radi sa Južnom Korejom i drugim "neprijateljskim silama".

Inače, Kim Jong-un je otac mladića Kim Han-sola, koji je od 2011. nekoliko godina studirao u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije