Fotografije izazivaju dileme: Da li je Kim Jong-un svemoćan u svojoj zemlji

J. M.
Fotografije izazivaju dileme: Da li je Kim Jong-un svemoćan u svojoj zemlji
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un drži svijet u strahu. Prijetnjama o raketnim napadima sjevernokorejski diktator provocira najviše SAD te svoje azijske susjede.

Za neke je 35-godišnji vladar "luđak s razornim bombama", za druge lider koji neće preći crvenu liniju nego samo zadovoljava vlastitu sujetu.

Čini se da je Kim Jong-un na vrhuncu svoje moći, neprikosnoveni vladar izolirane zemlje.

Međutim, oni koji su u stanju analizirati snimke državne sjevernokorejske televizije dovode u pitanje ovaj stav. 

Postoje naznake da Kim Jong-un nije toliko moćan kao što se obično pretpostavlja, izvještava njemački Welt am Sonntag.

Dokaz za ovo su, vjerovali ili ne, muškarci i žene s bilježnicama. Mogu se vidjeti u skoro svim javnim nastupima Kim Jong-una, posebno kada razgovara s vojnim vrhom.

Na prvi pogled čini se da generali napišu svaku riječ koju izgovori sjevernokorejski diktator i time potvrđuju njegov nesporni autoritet. No, da li je baš tako?

Slike sjevernokorejske državne televizije pokazuju da generali zapravo ne pišu ništa, samo se prave da to rade. Preciznije, ne pišu ništa kada je u pitanju vojna strategija i taktika, ali zato uredno zapisuju dok Kim Jong-un u vojničkim sobama govori o kvalitetu ćebadi ili slavina.

Šta se iz ovoga zaključuje? Da generali baš i ne prihvataju "zdravo za gotovo" ono što govori sjevernokorejski lider. Odnosno, da imaju neku vrstu autonomne komandne odgovornosti.

Drugi pokazatelj za tvrdnju o ograničenom utjecaju Kim Jong-una na vojsku je 80-godišnji general Ri Myongsu. Do 2013. godine nalazio se čelu generalštaba sjevernokorejske vojske, kada ga je Kim Jong-un otpustio. Tri godine kasnije vraćen je na funkciju, a postoji mnogo indicija da je to učinjeno zbog pritiska vojske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije