Dvije bebe preživjele smrtonosne poplave u Kongu: Tri dana plutale na jezeru

0
Radiosarajevo.ba
Dvije bebe preživjele smrtonosne poplave u Kongu: Tri dana plutale na jezeru
Foto: EPA / Strašne posljedice poplava

Lokalne vlasti Demokratske Republike Kongo navode kako su u blizini obale jezera Kivu spašene dvije bebe nekoliko dana nakon što su poplave usmrtile više od 400 ljudi.

"To je čudo, svi smo u šoku", rekao je za BBC čelnik lokalne zajednice Delphin Birimbi.

Roditelji beba su poginuli, ali mještani su u kontaktu s ljudima koji bi se mogli za njih brinuti. Za sada nije poznato kako su tačno bebe preživjele tri dana na jezeru, ali svjedoci kažu da su plutale na ostacima koje je voda nosila.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Bebe su spašene u ponedjeljak, jedna u Bushushuu, a druga u Nyamukubiju, dva sela koja su najteže pogođena poplavama. Na videosnimku objavljenom na Twitteru čuje se kako žena govori da jedna od beba ima povrijeđenu nogu.

U poplavama je potopljeno nekoliko sela, mnoge kuće su odnesene, a polja opustošena. Žrtvama prirodne katastrofe na pogođenim područjima nedostaje svega. Kišna sezona, tipična za regiju Južni Kivu, trebala bi trajati do kraja maja. Susjedne zemlje također su pogođene velikim poplavama. U Ruandi je poginulo 127, a u Ugandi šestero ljudi.

Šef UN-a Antonio Guterres istaknuo je u subotu tokom posjete Burundiju da je to nova ilustracija ubrzanja klimatskih promjena i njihovih dramatičnih posljedica za zemlje koje nisu uključene u globalno zagrijavanje planeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije