Đukanović nakon sastanka sa Varhelyijem: Crnoj Gori je mjesto u EU

Anadolija
Đukanović nakon sastanka sa Varhelyijem: Crnoj Gori je mjesto u EU
Foto: AA / Varhelyi i Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je ta zemlja opredijeljena za ostvarivanje evropske perspektive, kao najbolje moguće i jedine dobre perspektive za zemlje Zapadanog Balkana.

Đukanović je nakon radnog ručka sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varhelyijem kazao da će Crna Gora ostati dosljedna sprovođenju reformi i poštovanju pravila igre koja važe u zajedničkoj evropskoj kući.

"Uprkos raznim fazama političkog i društvenog života kroz koji prolazimo, kao što je aktuelna situacija opterećenja nasljeđem iz perioda disolucije bivše Jugoslavije, ne dozvoljavamo da nam to zaokupi dominantu pažnju, već te procese rješavamo u svrhu emancipacije i u skladu sa demokratskim standardima Evrope“, rekao je Đukanović.

Varhelyi je istakao da će proširenje Evropske unije biti prioritet novog rukovodstva Evropske komisije (EK) i ponovio da je njegov zadatak da barem jedna država iz regiona bude spremna za članstvo do kraja mandata aktuelne EK. Varhelyi je potvrdio da će nova Komisija biti geopolitička i da će se više i dublje uključiti u pitanja vanjske politike na strateški način.

"Zapadni Blakan, će u tom smislu biti neka vrsta testa, jer ako ne budemo uspješniji nego ranije, onda nećemo biti kredibilna geopolitička Komisija“, istakao je Varhelyi.

Evropski komesar je najavio pojačano prisustvo, uticaj i podršku razvoju zemljama Zapadnog Balkana u procesu proširenja. On je kazao da nudi partnerstvo Crnoj Gori na tom putu i ukazao na potrebu ubrzanja reformi, jasnu opredijeljenost i brzo reagovanje.

"U pogledu aktuelne situacije u vezi sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti EU i EK nijesu tu da bi dale smjernice kako država reguliše pitanja vjerskih sloboda, a do rješenja treba pokušati doći kroz dijalog na način koji će biti prihvatljiv objema stranama“, istakao je Varhelyi.

Đukanović je rekao da je mjesto Crne Gore u Evropi i da visoko dostignutim nivoom ekonomskih i demokratskih standarda ta država treba da bude dio EU.

On je obećao i da će Crna Gora biti veoma odgovoran partner i posvećeni promoter evropskih vrijednosti u regionu.

"Potvrda tome je i poziv na dijalog svim relevantnim društvenim činiocima u cilju podsticaja i mobilizacije cijelog društva da kroz kvalitetan process, a ne prečicama, dođemo do članstva koje će biti zasluženo“, rekao je Đukanović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije