Duhovni poglavar pravoslavaca: "Ruska crkva dijeli krivicu za zločine počinjene u Ukrajini!"

3
Fena
Duhovni poglavar pravoslavaca: "Ruska crkva dijeli krivicu za zločine počinjene u Ukrajini!"
Foto: Orthochristian.com / Patrijarh Bartolomej

Duhovni poglavar pravoslavnih kršćana rekao je u srijedu da "moćna ruska pravoslavna crkva dijeli odgovornost za sukob u Ukrajini", ali da je spreman pomoći u poslijeratnoj "duhovnoj regeneraciji“ Rusije. 

Ekumenski patrijarh Bartolomej time je ukorio ruskog patrijarha Kirila, čija je otvorena podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu podijelila pravoslavne kršćane.

Bartolomej, koji je 2019. godine razbjesnio Moskvu priznavši novoosnovanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine, rekao je da ruske vlasti koriste Crkvu kao "instrument za svoje strateške ciljeve".

Jubilarni 30. SFF: Počasno Srce Sarajeva ide reditelju Eliji Suleimanu

Jubilarni 30. SFF: Počasno Srce Sarajeva ide reditelju Eliji Suleimanu

"Crkva i državno vodstvo u Rusiji sarađivali su u zločinu agresije i dijele odgovornost za zločine koji su se dogodili, kao što su šokantne otmice ukrajinske djece", rekao je Bartolomej na konferenciji u litvanskom parlamentu.

Patrijarh Bartolomej je naglasio da se međuvjerski dijalog mora usredotočiti na otpor i neutralizaciju kapaciteta  Moskovskog patrijarhata da potkopava jedinstvo i da teološki legitimizira kriminalno postupanje.

Ruska pravoslavna crkva nije imala komentara na ove izjave Bartolomeja. Ekumenski patrijarhat nalazi se u Istanbulu i smatra se "prvim među jednakima" u Pravoslavnoj crkvi, koja u svijetu ima oko 260 miliona sljedbenika, od čega 100 miliona u Rusiji. 

Ruski patrijarh davao podršku ruskoj invaziji: Evo šta sada kaže

Ruski patrijarh davao podršku ruskoj invaziji: Evo šta sada kaže

"Majka Crkva Konstantinopola spremna je ponovno pomoći svojoj djeci u Ukrajini i Rusiji, kao što je činila puno puta u prošlosti. Naša je zajednička kršćanska dužnost  služiti se snagom dijaloga da vratimo našu rusku braću i sestre u naše okrilje zajedničkih vrijednosti", rekao je Bartolomej naglasivši potrebu "duhovne obnove" u Rusiji i Ukrajini. 

Međunarodni krivični sud (ICC) prošle je sedmice izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotina djece iz Ukrajine. Rusija tvrdi da djecu premješta iz Ukrajine radi njihove vlastite sigurnosti i negira da krši ljudska prava u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije