Engleski sud: Šeik Muhamed naredio hakiranje telefona bivše supruge

1
Hina
Engleski sud: Šeik Muhamed naredio hakiranje telefona bivše supruge
Foto: EPA-EFE / Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum sa bivšom suprugom

Dubajski šeik Muhamed bin Rashid al-Maktoum naredio je da se telefoni njegove bivše supruge i njenih advokata hakiraju, kao dio "stalne kampanje zastrašivanja i prijetnji" tokom borbe za skrbništvo nad njihovom djecom, objavio je u srijedu engleski sud.

Muhamed je koristio sofisticirani softver Pegasus, koji je razvila izraelska firma NSO za borbu država sa sigurnosnim rizicima, kako bi hakirao telefone princeze Haye bint al-Hussein, polusestre jordanskog kralja Abdullaha i osoba koje su blisko povezane s njom, stoji u presudi.

Osim toga, njegovi zaposlenici su pokušali kupiti kuću pored Hayinog imanja blizu Londona, što je sud ocijenio kao zastrašivanje zbog čega se ona osjećala progonjeno, nesigurno i kao da "više ne može disati".

Alen Pleh osuđen na osam godina zatvora

Alen Pleh osuđen na osam godina zatvora

Najnovija presuda dolazi 19 mjeseci nakon što je sud zaključio da je Muhamed oteo njihovo dvoje djece, loše se prema njima odnosio i držao ih protiv njihove volje.

"Otkrića predstavljaju potpunu zloupotrebu povjerenja i znatnu zloupotrebu moći", rekao je u presudi sudac Andrew McFarlane, predsjednik Porodičnog odjela suda Engleske i Walesa.

Šeik je odbacio optužbe za hakiranje, a njegovi advokati su rekli da bi se za to mogle okriviti druge zemlje na Bliskom istoku.

Muhamed (72) i Haya (47) uključeni su u dugu, žestoku i skupu bitku za skrbništvo otkako je ona pobjegla u Britaniju s njihovo dvoje djece, Jalile (13) i Zayedom (9). Rekla je da se bojala za svoju sigurnost uslijed sumnji da je imala aferu s jednim od svojih britanskih tjelohranitelja.

Među onima koji su bili ciljevi hakerskih napada je Hayina advokatica Fiona Shackleton, članica britanskog Doma lordova koja je zastupala prijestolonasljednika princa Charlesa u brakorazvodnoj parnici s njegovom prvom suprugom princezom Dianom.

Aktivnost je došla na vidjelo u augustu prošle godine nakon što je Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, hitno javila advokatici Shackleton da su ona i Haya hakirane, čulo se na sudu.

Muhamed se smatra vizionarskom snagom koja stoji iza uspona Dubaija u globalno komercijalno središte. Pokušavao je ispolirati ugled zaljevskog grada po pitanju ljudskih prava i jednakosti.

Nema naznaka da je prošlogodišnja presuda nanijela veću štetu njemu osobno ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prošli mjesec su Britanija i Emirati najavili "novo, ambicioznije partnerstvo za budućnost" koje uključuje milijarde dolara u trgovinskoj razmjeni i investicijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije