Skandal / Ko je ultra bogati šeik iz Dubaija i šta se dešava ženama u njegovoj porodici?

21. 02. 2021. u 11:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 234

Princeza Latifa, kćerka Muhameda bin Rašida el Maktuma, vladara Dubaija i potpredsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, optužila je u tajno snimljenom videu oca da je drži u zatočeništvu od 2018. godine.

Zarobljena je, navodno, u trenutku kada je pokušala da napusti Dubai, a zbog tog snimka su Ujedinjenim nacijama upućeni pozivi da se istraži slučaj.

Njen otac, 71-godišnji šeik, jedan je od najbogatijih šefova država na planeti, uspio je da napravi veliki i uspješan grad, a njegovo bogatstvo se procenjuje na nekoliko milijardi dolara.

Princeza Latifa (lijevo)  - undefined

Foto: EPA-EFE: Princeza Latifa (lijevo)

Na Bliskom istoku šeik je vjerovatno najpoznatiji po nadgledanju transformacije cijelog Dubaija u jednu od najprestižnijih poslovnih i turističkih destinacija. U ostatku svijeta ljudi ga znaju po ljubavi prema konjskim trkama, te kao vlasnika štala “Godolphin”.

Muhamed bin Rašid el Maktum i pronceza Haja u vrijeme srećnog braka  - undefined

Foto: EPA-EFE: Muhamed bin Rašid el Maktum i pronceza Haja u vrijeme srećnog braka

Međutim, ovaj čovjek često je u centru brojnih porodičnih problema. Zahvaljujući tajnom snimku njegove kćerke koji je prije nekoliko dana isplivao na svetlost dana, šeik je sada poznat i po utvrđivanju strogih pravila, te mnogi Emirate optužuju za netoleranciju i nepravednost prema ženama.

Mohamed bin Rašid el Maktum rođen je 1949. godine u Šindagi. Treći je od četvorice sinova šeika Rašida el Maktuma koji je vladao Dubaijem čak 32 godine od 1958. Školovao se u Engleskoj, a nakon povratka u Dubai 1968. sa ocem je prisustvovao sastanku sa tadašnjim vladarom Abu Dabija, šeikom Zajedom el Nahjanom, na kom je dogovorena unija koja je kasnije dovela do stvaranja federacije emirata.

Nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati stekli nezavisnost od Velike Britanije 1971. godine, šeik Muhamed je postao ministar odbrane, a tu poziciju drži i danas, piše BBC.

Brzo se uključio u plan svog oca da nadoknadi sve manje zalihe nafte u Dubaiju, jačajući njegovu ekonomiju i i praveći od njega međunarodni trgovinski i finansijski centar, kao i turističku destinaciju.

Danas više od 95 odsto bruto domaćeg proizvoda Emirata nije na bazi nafte, a turizam doprinosi 20 posto.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum i princeza Haya bint al-Hussein - undefined

Foto: EPA-EFE: Mohammed bin Rashid Al Maktoum i princeza Haya bint al-Hussein

I populacija Dubaija porasla je sa oko 40.000 šezdesetih godina prošlog stoljeća na čak 3,3 miliona, uključujući skoro 3,1 milion stranaca.

Šeik Rašid preminuo je 1990. godine nakon duge bolesti, a naslijedio ga je najstariji Muhamedov brat Maktum. Pet godina kasnije šeik Maktum imenovao je Muhameda za princa Dubaija, a prenio mu je i veći dio vlasti.

Nakon iznenadne smrti Maktuma u 62. godini tokom posete Australiji, šeik Muhamed postao je 2006. godine vladar Dubaija i potpredsjednik i premijer UAE. Upravo je pod njegovom vladavinom grad nastavio da cvjeta.

Već 2008. godine Emirati su predstavili najvišu zgradu na svetuBurj Khalifu  Kalifu. Takvi ambiciozni planovi, međutim, oslanjali su se na pozajmljivanje milijardi dolara.

Globalna finansijska kriza dovela je do pada tržišta nekretnina u Dubaiju i 2009. godine državne kompanije nisu uspjevale da izmire svoje dugove. Tada je on uskočio i pozajmio vladi Dubaija novac koji je bio preko potreban. Građevinski bum u Dubaiju takođe se oslanjao na slabo plaćene radnike migrante, od kojih su se mnogi žalili da su pretrpjeli eksploataciju, piše BBC.

Šeik Muhamed je postao poznat i po svojim vezama sa trkama konja, a zaslužan je i što je upravo to postala globalna industrija.

Predstavio je najveći “trkački tim” – “Godolphin”, koji ima sjedišta u UAE, Engleskoj, Irskoj, Australiji, Japanu i SAD, a od 1992. godine upravo ovaj tim je pobijedio u preko 6.000 trka širom sveta.

Niz luksuznih nekretnina

Milijarder iz Dubaija, jedan od najbogatijih šefova država u svijetu, ima i bogat portfolio sa nekretninama, od kojih se nekoliko nalazi u Velikoj Britaniji.

Prema pisanju Daily Maila, blizak je britanski saveznik i prijatelj kraljice Elizabete II i ima brojnu imovinu i vile u toj zemlji, što samo svjedoči o njegovim dubokim vezama sa tom državom.

Kraljica Elizabeta II i Muhamed bin Rašid el Maktum - undefined

Foto: EPA-EFE: Kraljica Elizabeta II i Muhamed bin Rašid el Maktum

Raskošna kolekcija vila uključuje imanje Surrey vrijedno 75 miliona funti, historijski dvorac Suffolk i prostrano utočište u Hajlendu sa 63.000 hektara zemlje.

To ogromno parče zemlje kupio je za dva miliona funti (preko dva miliona dolara) prije više od 20 godina. Ponosi se sa nevjerovatnih 58 spavaćih soba, trostrukim heliodromom i luksuznom kućom za lovce sa 16 spavaćih soba.

Osim ovoga, na pojedinim sajtovima, poput bornrich.com mogu se naći podaci da ovaj šeik posjeduje i jedan od najskupljih penthausa u Monaku, te golf teren u Škotskoj. Takođe, u njegovom vlasništvu je i megajahta u Dubaiju, inače jedna od najvećih na svijetu, samo dva metra kraća od “gigajahte” Romana Abramoviča.

Posjeduje bazen, nekoliko đakuzija, diskoteku, teren za skvoš. U salu za obedovanje staje do 90 ljudi, a na plovilu se nalazi 88 soba za članove posade.

Porodični skandali

Ljubav prema konjima dijeli sa svojom šestom ženom princezom Hajom bin el Husein, kćerkom pokojnog kralja Jordana Huseina i polusestrom kralja Abdulaha II. Par se venčao 2004. godine i imaju dvoje dece.

Iako je princeza Haja pokušala da u intervjuima stvori sliku idilične porodice, pukotine su počele da se pojavljuju 2018. kada je princeza Latifa , šeikova kćerka sa drugom ženom, pokušala da napusti UAE uz pomoć jednog bivšeg francuskog špijuna i finske fitnes instruktorke.

Brod gdje su se oni nalazili presretnut je na moru nedaleko od obale Indije i Latifa je vraćena u Dubai. U videu snimljenom prije toga ona je navela da je navodno zatočena više od tri godine i da je fizički zlostavljana nakon prethodnog neuspješnog bjekstva 2002. godine.

Princeza Haja je u međuvremenu sa djecom prešla u Veliku Britaniju, a pred Visokim sudom u Londonu je 2019. zatražila starateljstvo nad djecom, dok je šeik zahtevao povratak djece u Dubai. Osam mjeseci kasnije sud je objavio niz činjenica o tome da je šeik Muhamed zaista naredio i orkestrirao nasilan povratak Latife 2002. i 2018, kao i nezakonitu otmicu njene starije sestre princeze Šamse 2000. godine.

Sud je naveo da šeik Muhamed “nastavlja da održava režim u kom su obje mlade žene lišene slobode”. Takođe se navodi da Haja, koja je imala aferu sa tjelohraniteljem, sada živi u strahu za svoj život nakon brojnih pretnji kako u Londonu, tako i u Dubaiju.

Šeik Muhamed je odbacio sve tvrdnje i neuspešno zatražio da detalji iz postupka ostanu van javnog domena.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)