Državna odvjetnica New Yorka optužila Trumpa i njegovu djecu za prevare

1
Radiosarajevo.ba
Državna odvjetnica New Yorka optužila Trumpa i njegovu djecu za prevare
Foto: EPA / Bivši američki predsjednik Donald Trump

Tužilaštvo države New York optužilo je danas Donalda Trumpa i njegovu djecu za prevrau, nakon trogodišnje istrage o poslovnoj praksi bivšeg predsjednika SAD-a, pokazuju sudski zapisnici. U tužbi podnijetoj državnom sudu New Yorka na Manhattanu ističe se da je Trump Organization sudjelovala u "brojnim preverama i lažnom predstavljanju" prilikom pripreme godišnjih financijskih izvješća od 2011. do 2021, piše CNN.

Kao optuženi su navedeni Trump Organization, sin bivšeg predsjednika Donald Trump mlađi i njegova kći Ivanka Trump. Istraga državne tužiteljice Letitie James usredotočila se na to je li Trumpova organizacija krivo iskazala vrijednosti svojih nekretnina kako bi dobila povoljne zajmove i porezne olakšice.

James je kazala da su istragom otkriveni "značajni dokazi" da su Trump i njegova kompanija krivo iskazali vrijednost brojnih nekretnina. Bivši republikanski predsjednik negirao je krivnju i istragu opisao kao politički motiviran lov na vještice.

Velika investicija: Bh. grad dobija fabriku vrijednu 23.000.000 KM

Velika investicija: Bh. grad dobija fabriku vrijednu 23.000.000 KM

Šokantno otkriće u Trumpovoj vili: Sakrio čitavu nuklearnu arhivu

Šokantno otkriće u Trumpovoj vili: Sakrio čitavu nuklearnu arhivu

Tužba je uslijedila nakon sporne istrage u kojoj je demokratkinja James optužila Trumpa, njegovu firmu i neke članove porodice za korištenje taktike odgode kako bi ignorirali sudske pozive i izbjegli svjedočenje.

[twitter]

[/twitter]

FBI je 8. kolovoza pretražio Trumpovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u akciji koju je odobrio sud u sklopu kaznene istrage o tome je li nezakonito uzeo iz Bijele kuće predsjedničku dokumentaciju, usključujući povjerljive i strogo povjerljive dokumente.

Bivši američki predsjednik odbacuje sve optužbe i razmišlja o ponovnoj kandidaturi za predsjednika 2024.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije