Državljaninu SAD se sudilo za bogohuljenje u Pakistanu, upucan je u sudnici

Radiosarajevo.ba
Državljaninu SAD se sudilo za bogohuljenje u Pakistanu, upucan je u sudnici
Agencije / Pakistan

Državljanin Sjedinjenih Američkih Država upucan je i ubijen na suđenju za bogohuljenje u Pakistanu dok se nalazio u sudnici.

Tahir Ahmed Naseem (47) umro je u srijedu u gradu Pešavar na sjeverozapadu zemlje nakon što je jedan građanin ušao u sudnicu i otvorio vatru, javljaju lokalni dužnosnici.

Napadač je uhapšen na mjestu događaja, piše CNN.

Naseemu se sudilo zbog optužbi za bogohuljenje jer je, navodno, tvrdio da je prorok, što je prema pakistanskom kaznenom zakoniku zločin koji se kažnjava smrću ili doživotnom zatvorskom kaznom.

Državni sekretarijat Sjedinjenih Američkih Država saopćio je kako je "šokiran, ožalošćen i ogorčen" zbog Naseemovog ubistva. Prema dužnosnicima SAD-a, "određeni pojedinci su namamili Naseema iz njegovog doma u Illinoisu u Pakistan, a zatim iskoristili pakistanske zakone o bogohuljenju kako bi ga pritvorili". Naseem je od hapšenja 2018. godine primao konzularnu pomoć SAD.

Prema glasnogovorniku policije u Pešavaru, napadač je prije pucnjave rekao Naseemu da je "neprijatelj religije" i da zaslužuje smrt.

Lokalna policija istražuje kako je osumnjičeni mogao ući u sudnicu s oružjem. Čuvari su obično stacionirani izvan sudskih zgrada, a policajci čuvaju pojedine sudske prostorije.

Civili u Pakistanu ne mogu kupiti oružje ili ga nositi bez valjane dozvole, a građanima obično nije dozvoljen ulazak u prostorije lokalnih sudova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije