Džamija Aja Sofija spremna za prvi bajram-namaz u posljednjih 86 godina

Anadolija
Džamija Aja Sofija spremna za prvi bajram-namaz u posljednjih 86 godina
Foto: AA / Džamija Aja Sofija

Nadležne ekipe istanbulske općine Fatih, u džamiji Aji Sofiji i njenoj okolini obavile su čišćenje i dezinfekciju prostora uoči Kurban-bajrama, čije obilježavanje počinje sutra.

Ekipe od dana otvorenja Aje Sofije za molitve, 24. jula, redovno provode aktivnosti čišćenje, a sada ovu istanbulsku ljepoticu pripremaju i za prvi bajram namaz u posljednjih 86 godina.

Nakon podne namaza obavljena je dezinfekcija unutrašnjeg i vanjskog prostora džamije.

Pored toga, izvršena je i dezinfekcija prostora između Aje Sofije i Sultan Ahmedove džamije te izvršena priprema za bajram namaz.

Džamija Aja Sofija - undefinedFoto: AA: Džamija Aja Sofija

Nakon dezinfekcije zidovi i tepisi u Aji Sofiji poprskani su ružinom vodom.

Zbog radova na čišćenju i dezinfekciji na sat su obustavljene posjete Aja Sofiji što je dovelo do gužve ispred džamije.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aji Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aji Sofiji je vraćen status džamije.

Džamija Aja Sofija - undefinedFoto: AA: Džamija Aja Sofija

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aje Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije