Dronom smo ubili šefa al-Kaide: Planirao napade na Zapadu

Radiosarajevo.ba
Dronom smo ubili šefa al-Kaide: Planirao napade na Zapadu
Jedan od najviših zvaničnika al-Kaide, Hajdar Kirkan, eliminiran je dronom zbog sumnji da je skoro planirao napade u inozemstvu, saopćio je danas Pentagon.

Prema njihovom glasnogovorniku, Jeffu Davisu, Kirkan je bio "najviši zvaničnik al-Kaide u Siriji za pripremu napada u inozemstvu. On je imao pristup najvišim zvaničnicima džihadističke mreže, podrazumijevajući nekada i samog Osamu bin Ladena i imao je namjeru da pripremi i izvede akcije protiv zapadnih zemalja".

Udar se dogodio 17. oktobra na sjeverozapadu Sirije.

Sjedinjene Američke Države redovno eliminiraju pripadnike i zvaničnike al-Kaide zračnim udarima u drugim zemljama, kao što su Jemen i Afganistan.

Na primjer 23. oktobra, dva zvaničnika ekstremističke organizacije Faruk al-Kahtani i Bilal al-Utabi su ubijeni raketnim pucnjima u Afganistanu. Kahtanija, bliskog saradnika Bin Ladena, Sjedijene Američke Države su gonile godinama. Smatran je kao prvi čovjek al-Kaide u Afganistanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije