Kalifornija: Uz plamenu stihiju stigao i uragan, a temperature previsoke

Radiosarajevo.ba
Kalifornija: Uz plamenu stihiju stigao i uragan, a temperature previsoke
Instagram / PrtScr
Pospješeni vjetrom mjestimične snage uragana, šest požara bilo je aktivno na jugu Kalifornije u petak a nova žarišta javljaju se u pravcu San Diega i Santa Barbare, što je natjeralo hiljade osoba na hitnu evakuaciju pred vatrom.
Agencija za borbu protiv požara Calfire upozorila je da će vjetar biti snage uragana kategorije 1 s naletima od 120 km/h ili više do subote, te da će abnormalno visoke temperature za ovo doba godine u kombinaciji s nimalo vlage stvoriti "posebno opasne" uvjete.

"Ovo je poseban dan" kad su stanovnici Los Angelesa i vatrogasci pokazali solidarnost kako bi prevladali "najteže izazove", rekao je gradonačelnik drugog grada SAD-a Los Angelesa Eric Garcetti.

Na oko sat i pol južno od Los Angelesa dva nova požara širila su se punom brzinom prema Murrieti. Požar nazvan Lilac već je zahvatio više od 900 hektara a onaj nazvan Liberty prijetio je stotinama građevina. Najmanje dvije osobe povrijeđene su a dvadesetak kuća poharano u nekoliko sati, po Calfireu i vatrogascima iz Murriete.

U okolici Los Angelesa požar Skirball koji je u pepeo pretvorio četiri luksuzna imanja u četvrti Bl-Air koju nastanjuju milijarderi, nastavio je harati iako savladan u razini 20 posto.

Više od 230.000 osoba moralo je napustiti domove od početka prvog požara u ponedjeljak u tom području na jugu Kalifornije, na američkom zapadu.

Najrazornije požarište Thomas Fire uništilo je gotovo 39.000 hektara i svladano je tek u razini pet posto, po najnovijim podacima. Prouzrokovalo je smrt jedne osobe, uništilo više od 150 građevina od ponedjeljka i prijetnja je za još drugih 15.000.

Godina 2017. bila je najsmrtonosnija u Kaliforniji zbog požara. Više od 40 osoba poginulo je u oktobru u više od 10 požara koji su poharali dio vinogradarskog sjevera i spalili više od 10.000 kuća.

 

Objavu dijeli Chris Duke (@chrisduketv)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije