COVID-19 / Dramatično u Italiji zbog epidemije: Šest mrtvih u pobunama u zatvorima

09. 03. 2020. u 13:33:00 Srna

Shares: 16

Zaraženih: 111,464
Umrlih: 3.883
Oporavljenih: 62.671
Broj slučajeva u BiH: 3

Šest zatvorenika ubijeno je u zatvorskoj pobuni u Italiji, a čuvari su uzeti za taoce u drugom zatvoru, dok se nemiri šire po ovakvim ustanovama u zemlji povodom mjera koje se preduzimaju protiv epidemije novog soja koronavirusa, uključujući zabranu posjeta.

Vlada Italije uvela je blokadu sjevernih regiona koji su u epicentru epidemije u pokušaju da obuzda zarazu koja je do sada odnijela 366 života.

Podsjetimo, Italija je žarište epidemije COVID-19 u Europi; do trenutka pisanja ovog teksta u Italiji je bilo registrirano 7,375 zaraženih, te 366 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa.

Šef zatvorske uprave Frančesko Basentiti izjavio je da su tri zatvorenika nastradala u zatvoru u Modeni, a još tri su umrla nakon što su transportovani iz te ustanove.

"Dogodila se serija pobuna širom zemlje", rekao je Basentini.

Na snimcima su prikazani policija i vatrogasna vozila ispred zatvora dok se iznad kompleksa diže crni dim.

Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da su požari podmetnuti u mnogim zatvorima i da je nanesena velika šteta.

Sindikat zatvorskih čuvara saopštio je da su dvojica njihovih kolega uzeti za taoce u sjevernom gradu Pavija i da su pušteni poslije policijske intervencije.

Vlada je juče ograničila direktne kontakte između zatvorenika i njihovih porodica. Zatvorenici će do 22. marta moći da stupaju u kontakt sa posjetiocima putem telefona ili metodama sa daljine.

Modena i Pavija su u crvenoj zoni koju je Vlada uspostavila da bi ograničila širenje zaraze.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA