Dramatična situacija: Sigurnosne mjere podignute na najviši nivo

Radiosarajevo.ba
Dramatična situacija: Sigurnosne mjere podignute na najviši nivo
FOTO: AA / Pucnjava u Strasbourgu

Francuska je podigla sigurnosne mjere na najviši nivo. Kontrole na granici s Njemačkom su pojačane. Elitne postrojbe praćene helikopterima traže terorista, a stotine vojnika i policajaca učestvuje u lovu na Cherifa Chekatta (29).

Riječ je o mladiću alžirskih korijena rođenom u Strasbourgu. On je u terorističkom napadu na božićnom sajmu u Strasbourgu ubio troje i ranio najmanje 13 ljudi. Ranjen je u obračunu s policijom nakon što je zapucao na posjetitelje sajma.

“Chekatt je ranjen u ruku, ali je pobjegao u ukradenom taksiju”, rekao je tužilac Remy Heitz.

Uhapsili su četvero napadačevih rođaka. Tužilac je rekao kako je 29-godišnjak dosad osuđen 27 puta za razne prekršaje i kaznena djela koje je počinio u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Uz to, francuska agencija za nacionalnu sigurnost označila ga je kao osobu s ekstremističkim pogledima.

Chekattovi susjedi su rekli da se radikalizirao u zatvoru i da je rijetko bio kod kuće.

Navodno je tijekom napada u utorak navečer vikao: Allahu Akbar.

“Francuski predsjednik Emmanuel Macron je odlučio pojačati mobilizaciju vojnika u sklopu operacije “Sentinelle”, dan nakon terorističkog napada u kojem su ubijene najmanje dvije osobe u Strasbourgu”, rekao je premijer Edouard Philippe u srijedu.

Dodao je da se petsto vojnika pridružilo operaciji” Sentinelle i da će ih još 1.300 doći sljedećih dana.

“Nekoliko dana prije božićnih i novogodišnjih proslava, cilj nam je osigurati mjesta na koja dolazi javnost”, nastavio je Philippe govoreći o božićnim sajmovima posvuda u Francuskoj.

Premijer je garantirao da je vlada u potpunosti odlučna privesti napadača i pokrenuti proces na sudu u najkraćem roku.

Vlasti su u utorak za cijelu Francusku podigle antiteroristički program “Vigipirate” na najviši nivo uzbune zbog napada, koja omogućuje vanredno mobiliziranje sredstava tokom potrage za napadačem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije