Dramatičan let iznad Damaska: Izraelci koristili putnički avion kao štit u napadu

Radiosarajevo.ba
Dramatičan let iznad Damaska: Izraelci koristili putnički avion kao štit u napadu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Iznenadni izraelski zračni napad iznad predgrađa Damaska je ozbiljno jedan putnički avion u kojem su se nalazile 172 osobe.

Avion Airbus A320 je letio od Teherana do glavnog sirijskog grada. Avion je morao sletiti u rusku zračnu bazu u Siriji, navodi Russia Today pozivajući se na izvještaj ruskog Ministarstva odbrane, piše Russia Today.

U izvještaju je navedeno da su Izraelci putnički avion iskoristili kao "zaštitu". Tvrde da je to uaobičajno postupanje za izraelske vojne pilote.

Avion je trebao da sleti na Međunarodni aerodrom u Damasku. Ali, to se nije desilo zbog toga što su se aktivirao sirijski sistem protuzračne odbrane. Katastrofa se nije desila zahvaljući kontroli zračnog saobraćaja koja je na vrijeme i odgovarajuće djelovala.

Iznenadni napad je se desio oko dva sata poslije ponoći po lokalnom vremenu. Djelovala su četiri izraelska vojna aviona F-16. Izbacili su najmanje osam raketa - istaknuto je u izvještaju Ministarstva odbrane Rusije.

Glasnogovornik Ministarstva Igor Konašenkov tvrdi da Izraelci dobro znaju kojim zračnim prostorom se kreću civilni avioni. Ocijenio je da uopće nisu brinuli o mogućim civilnim žrtvama.

Russia Today je naglasila da ovo nije prvi put da vojska ove zemlje ugrožava civilne avione. Moskva je zbog toga kritikovala Tel Aviv koji tvrdi da su mu na meti "iranski ciljevi".

Za podsjetiti je da je početkom januara u Iranu oboren ukrajinski civilni avion. Poginulo je 176 osoba. Iranska vlast tvrdi da se to desilo nenamjerno. Obaranje aviona je uslijedilo nakon što je ubijen njihov general Qassem Soleimani, podsjeća Russia Today.

Pentagon: Iranci su ruskom raketom srušili ukrajinski putnički avion

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije