Ljudska greška: Iran priznao da je vojska srušila ukrajinski avion

Radiosarajevo.ba
Ljudska greška: Iran priznao da je vojska srušila ukrajinski avion
Foto: EPA-EFE / Rušenje ukrajinskog aviona u Iranu, januar 2020.

Iran je objavio da je vojska te zemlje "nenamjerno oborila" ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška, 

U saopćenju iranske vojske se navodi da je greškom procijenjeno da je avion "neprijateljska meta" pošto se letjelica okrenula ka "osjetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde, prenose agencije. 

"U tim uvjetima, zbog ljudske greške, avion je nenamjerno pogođen", navodi se u saopćenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani, prenosi Tanjug agenciju AP.

Iranska vojska je uputila izvinjenje, navodeći da će usavršiti svoje sisteme da bi se spriječilo da se ovakve tragedije više ne ponove.

Iranski šef diplomatije Mohamad Javad Zarif naveo je na Twitteru da je istraga u sklopu oružanih snaga pokazala da je pad ukrajinskog Boeinga 737-800 rezultat "ljudske pogreške u trenutku krize izazvane američkim avanturizmom koji je doveo do katastrofe".

Snimci mobitelima koje su nakon pada zrakoplovima napravili obični Iranci i koje kruže među njima na Twitteru pokazuju da je pad aviona popraćen eksplozijom, prenosi agencija Hina.

Iran je u četvrtak objavio da će pregledati podatke iz crnih kutija kako bi utvrdio što se dogodilo, iako je tada naveo da bi proces mogao trajati jedan do dva mjeseca.  

Teheran je tada naveo da bi mogao za pomoć pitati Rusiju, Kanadu, Francusku i Ukrajinu u nastojanju koje bi moglo potrajati godinu do dvije dana.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani potvrdio je u subotu kako njegova zemlje "duboko" žali što je srušila ukrajinski avion te se, po njegovim riječima, "dogodila velika tragedija i neoprostiva pogreška".

"Interna istraga oružanih snaga zaključila je nažalost da je greškom ispaljena raketa koja je izazvala rušenje ukrajinskog aviona i smrt 176 nevinih ljudi", napisao je Rouhani na Twitteru dodavši da se "istraga nastavlja kako bi se krivce privelo pravdi".

Priznanje je uslijedilo nakon što su američki i kanadski zvaničnici naveli da je "vrlo vjerovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, što je Teheran u početku negirao, nazivajući te navode "velikim lažima".

Avion je oboren u srijedu, nekoliko sati nakon iranskog raketiranja dvije vojne baze u Iraku koje koriste američke snage, što je bila odmazda za ubistvo najmoćnijeg iranskog generala Qassema Suleimanija.

AP konstatira da će ovo priznanje Irana najvjerovatnije izazvati negativna osjećanja javnosti prema vlastima pošto su Iranci stali uz svoje lidere nakon ubistva Suleimanija.

U nesreći je poginulo 176 putnika i članova posade, većinom državljana Irana ili Kanađana iranskog porijekla, koji su se preko Ukrajine vraćali u Kanadu nakon praznika provedenih u Iranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije