Drama u Velikoj Britaniji: Demonstranti se popeli na krov kuće britanskog premijera Rishija Sunaka!

0
Radiosarajevo.ba
Drama u Velikoj Britaniji: Demonstranti se popeli na krov kuće britanskog premijera Rishija Sunaka!
Foto: Greenpeace / Demonstranti na kući britanskog premijera Rishija Sunaka

Demonstranti su se popeli na vilu vrijednu dva miliona funti u Richmondu, u sjevernom Yorkshiru, i ogrnuli je u, kako su opisali, 200 kvadratnih metara "uljano-crne tkanine".

Četvoro aktivista Greenpeace popela su se danas na krov kuće Rishia Sunaka da protestuju protiv njegove podrške velikom proširenju bušenja nafte i gasa u Sjevernom moru, javlja Daily Mail.

U isto vrijeme, još dvoje aktivista razvila su transparent sa natpisom "Rishi Sunak – Profit od nafte ili naša budućnost?" ispred kuće.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sunak nije na imanju nakon što je jučer otišao na porodični odmor u SAD sa suprugom Akšatom Murti i njihovim ćerkama Krišnom (12) i Anuškom (10).

Očekuje se da će premijer provesti desetak dana u inostranstvu na Zapadnoj obali i posjetiće Disneyland u Kaliforniji - ostavljajući Olivera Daudena zaduženog za Veliku Britaniju.

Demonstranti na kući britanskog premijera Rishija Sunaka
Foto: Greenpeace: Demonstranti na kući britanskog premijera Rishija Sunaka

Protest je uslijedio nakon ovonedeljnog zavjeta Sunaka da će "iskoristiti" mogućnosti u Sjevernom moru, pošto je obećao da će se zalagati za industriju nafte i gasa.

Britanski premijer je potvrdio da će 100 novih dozvola dobiti zeleno svjetlo i nagovjestio podršku kontroverznom razvoju Rouzbanka zapadno od Šetlanda.

Ali Filip Evans, aktivista za klimatske promene Grinpisa u Velikoj Britaniji, rekao je danas: "Očajnički nam je potrebno da naš premijer bude klimatski lider, a ne klimatski palikuća."

"Baš kao što šumski požari i poplave uništavaju domove i živote širom svijeta, Sunak se obavezuje na ogromnu ekspanziju bušenja nafte i gasa."

Daily Mail prenosi da je jedan aktivista poručio: "Policija je prisutna. Ne izvinjavamo se što smo zauzeli pravi pristup da obezbjedimo našu energetsku sigurnost, koristeći resurse koje imamo ovdje kod kuće, tako da se nikada ne oslanjamo na agresore poput Putina za našu energiju. Također ulažemo u obnovljive izvore energije i naš pristup podržava hiljade britanskih radnih mjesta."

Protest je uslijedio nakon što je Sunak rekao da je očekivao da će ga njegove kćerke koje su svjesne klimatskim promjenama ispratiti planove da "maksimizira" rezerve nafte i gasa u Velikoj Britaniji.

Premijer je rekao da je uvjeren da može da ih pridobije svojim argumentom da Velika Britanija može da dostigne neto nulu do 2050. dok nastavlja vadi fosilna goriva, prenose srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije