Drama pred Vatikanom: Albanac BMW-om probio policijske blokade

0
Radiosarajevo.ba
Drama pred Vatikanom: Albanac BMW-om probio policijske blokade
Foto: Printscreen / Twitter / Policija pucala u gume

Talijanski karabinijeri pucali su danas u gume vozila čiji se vozač nije htio zaustaviti, nego se probio preko policijskih ograda u Ulici Pavla VI.

Papinska švicarska straža, čim je čula hitac, zatvorila je ulaz u Palaču Svetog Uficija, na istoimenu trgu, u kojoj je Kongregacija za nauk vjere.

To je dio Rima gdje se nije pucalo iz vatrenog oružja ni za drugoga svjetskog rata, a ni kasnije, osim nesretnog 13. maja 1981.

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

Ulica Pavla VI vodi s vanjske zapadne strane Berninijevih kolonada od Trga Pija XII prema Trgu Svetog Uficija. To je talijanski teritorij, dok je unutar kolonada Trg Svetog Petra u Vatikanu, u policijskoj i sudskoj nadležnosti Države Vatikanskoga Grada.

Papinska žandarmerija i talijanska Državna policija, a i karabinijeri, tijesno sarađuju u osiguravanju sigurnosti na toj neuralgičnoj tački, gdje dolaze i turisti i hodočasnici i gdje srijedom Papa drži uobičajenu Opću audijenciju.

Karabinijeri su pokušali zaustaviti BMW koji je tuda prolazio. Naprotiv, vozač je gas dodao do maksimuma, zaobišao karabinijere porušivši neke od pokretnih ograda koje reguliraju pješački i automobilski promet.

Uslijedila je pucnjava i filmska jurnjava Rimom. Karabinijeri su pucali u gume, ali nisu onesposobili auto u bijegu. Nešto dalje su ga ipak blokirali, ali se vozač nije dao privesti sve dok ga nisu srušili u nesvijest taserom. Javnost je obaviještena da je pritvoreni prekršitelj 39-godišnji Albanac.

Nisu još poznati motivi njegova ponašanja, ali su oko Vatikana odmah, po prethodnom protokolu, uspostavljenje mjere sigurnosti, iako se čini da meta kriminalnog ponašanja nije bila sama Sveta Stolica ni njezina država i da nije riječ o terorizmu, prenosi Jutarnji.hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije