Dragocjeno kamenje ukradeno prije pet godina vraćeno muzeju u Drezdenu

0
Radiosarajevo.ba
Dragocjeno kamenje ukradeno prije pet godina vraćeno muzeju u Drezdenu
Foto: X.com / Muzej u Drezdenu

Dragulji oteti u spektakularnoj pljački prije pet godina ponovo su u Zelenom trezoru u Drezdenu. Za sada su u stanju u kakvom su ih lopovi vratili decembra 2022. godine.

"Oduševljeni smo i veoma smo zahvalni, danas je lijep dan za nas", rekao je Michael Kretschmer, premijer Saksonije.

Marion Ackermann, direktorica Umjetničke riznice Drezden (SKD) u kojoj je Zeleni trezor, istakla je da će od srijede publika ponovo moći da vidi drago kamenje. Oštećenja na draguljima mogu se uočiti jedino ako se u njih pažljivo zagleda.

U sjeni ofanzive na Kursk: Ukrajinci pokrenuli dosta važniju bitku od koje će imati veću korist

U sjeni ofanzive na Kursk: Ukrajinci pokrenuli dosta važniju bitku od koje će imati veću korist

"Sada izgleda da svi komadi mogu da se restauriraju", rekla je Ackermann dodajući da će se raditi sa međunarodnim stručnjacima. Istovremeno, blago se još uvijek smatra dokazom u krivičnom postupku.

Pljačka 25. novembra 2019. godine izazvala je veliku pažnju međunarodne javnosti. Lopovi su ukrali 21 jedinstven historijski komad nakita od dijamanata i brilijanata i napravili štetu veću od milion eura.

Petorica mlađih muškaraca prošle godine su osuđena na kazne zatvora zbog pljačke, paljenja automobila za bjekstvo u podzemnoj garaži i požara koji su izazvali kod distributera električne energije, piše dpa.

Poslije hapšenja su vratili većinu plijena. Tri predmeta sa velikim draguljima još nedostaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije