Donesen prvi zakon u svijetu o umjetnoj inteligenciji

2
DW
Donesen prvi zakon u svijetu o umjetnoj inteligenciji
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nakon dugih i teških pregovora, pregovarači iz Evropskog parlamenta i država EU složili su se oko osnovnih principa "Zakona o vještačkoj inteligenciji". Opisan je kao nešto između labavih pravila u SAD i strogih u Kini.

U EU će se ubuduće primjenjivati stroža pravila za korištenje vještačke inteligencije (VI). Nakon dugih pregovora, pregovarači iz Evropskog parlamenta i država EU su se u Briselu složili oko "Zakona o vještačkoj inteligenciji" - "AI Act".

Prema Evropskom parlamentu, ovo je prvi zakon u svijetu o vještačkoj inteligenciji. Komesar EU-a za unutrašnje tržište Thierry Breton opisao je sporazum na portalu X, kao "historijski". EU će biti prvi kontinent koji će postaviti jasna pravila za korištenje vještačke inteligencije".

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će zakonski okvir štititi sigurnost i osnovna prava ljudi i kompanija.

Dvije strane će u narednim danima pregovarati o detaljima koji bi mogli da promjene oblik konačnog zakona. Evropski parlament i države EU-a tek treba da odobre Zakon, ali se to smatra formalnošću.

Pravila u ovom zakonu imaju za cilj, između ostalog, da osiguraju kvalitet podataka koji se koriste za razvoj algoritama i da osiguraju da se autorska prava ne krše tokom razvoja vještačke inteligencije.

Pored toga, programeri moraju jasno da naznače da su tekstovi, slike i zvukovi stvoreni vještačkom inteligencijom - zasnovani na ovoj tehnologiji. Govorilo se o nekoj vrsti vodenog žiga.

Za takozvane "rizične” aplikacije, za kritične infrastrukture, sigurnosne organe i upravljanje ljudskim resursima - važiće stroža pravila. U tim oblastima se predviđa ljudska kontrola nad vještačkom inteligencijom, tehnička dokumentacija i sistem upravljanja rizicima.

EU se nada da će ova pravila biti "kopirana" širom svijeta. Većina drugih država do sada je uglavnom donosila samo uredbe. Pored toga, "Zakon o vještačkoj inteligenciji" mogao bi da posluži kao uzor za one koji smatraju da su propisi u ovoj oblasti SAD previše labavi, a kineski previše restriktivni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije