Donesen prvi zakon u svijetu o umjetnoj inteligenciji

2
DW
Donesen prvi zakon u svijetu o umjetnoj inteligenciji
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nakon dugih i teških pregovora, pregovarači iz Evropskog parlamenta i država EU složili su se oko osnovnih principa "Zakona o vještačkoj inteligenciji". Opisan je kao nešto između labavih pravila u SAD i strogih u Kini.

U EU će se ubuduće primjenjivati stroža pravila za korištenje vještačke inteligencije (VI). Nakon dugih pregovora, pregovarači iz Evropskog parlamenta i država EU su se u Briselu složili oko "Zakona o vještačkoj inteligenciji" - "AI Act".

Prema Evropskom parlamentu, ovo je prvi zakon u svijetu o vještačkoj inteligenciji. Komesar EU-a za unutrašnje tržište Thierry Breton opisao je sporazum na portalu X, kao "historijski". EU će biti prvi kontinent koji će postaviti jasna pravila za korištenje vještačke inteligencije".

Šta se dešavalo sinoć kod Ilijaša: Uhapšeno 14 osoba

Šta se dešavalo sinoć kod Ilijaša: Uhapšeno 14 osoba

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će zakonski okvir štititi sigurnost i osnovna prava ljudi i kompanija.

Dvije strane će u narednim danima pregovarati o detaljima koji bi mogli da promjene oblik konačnog zakona. Evropski parlament i države EU-a tek treba da odobre Zakon, ali se to smatra formalnošću.

Pravila u ovom zakonu imaju za cilj, između ostalog, da osiguraju kvalitet podataka koji se koriste za razvoj algoritama i da osiguraju da se autorska prava ne krše tokom razvoja vještačke inteligencije.

Pored toga, programeri moraju jasno da naznače da su tekstovi, slike i zvukovi stvoreni vještačkom inteligencijom - zasnovani na ovoj tehnologiji. Govorilo se o nekoj vrsti vodenog žiga.

Za takozvane "rizične” aplikacije, za kritične infrastrukture, sigurnosne organe i upravljanje ljudskim resursima - važiće stroža pravila. U tim oblastima se predviđa ljudska kontrola nad vještačkom inteligencijom, tehnička dokumentacija i sistem upravljanja rizicima.

EU se nada da će ova pravila biti "kopirana" širom svijeta. Većina drugih država do sada je uglavnom donosila samo uredbe. Pored toga, "Zakon o vještačkoj inteligenciji" mogao bi da posluži kao uzor za one koji smatraju da su propisi u ovoj oblasti SAD previše labavi, a kineski previše restriktivni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije