Donaldu Trumpu prijeti smjena i kraj političke karijere

1
Radiosarajevo.ba
Donaldu Trumpu prijeti smjena i kraj političke karijere
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Članovi kabineta Donalda Trumpa razmatraju primjenu 25. amandmana da smijene predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Zasad nisu ništa formalno prezentirali potpredsjedniku Mikeu Penceu, ali se vodi rasprava o toj mogućnosti, prenosi CBS.

Da se razmatra primjena 25. amandmana, javlja i CNN koji navodi da su četiri visokopozicionirana republikanca zatražila takvu opciju, a dva druga smatraju da Trumpa treba opozvati ubrzanim 'impeachmentom'. 

U slučaju 'impeachmenta', Trumpu bi doživotno bilo onemogućeno kandidiranje za bilo koju javnu dužnost.

To bi značilo kraj njegove političke karijere u SAD te bi mu osujetilo njegove navodne planove da se za četiri godine pokuša vratiti u Bijelu kuću. U slučaju primjene 25. amandmana, procedura za početak nalaže pristanak većine članova Trumpovog kabineta. 

Podsjetimo, tokom sinoćnjeg upada Trumpovih pristlica u Kongres preminule su četiri osobe, objavila je policija Washingtona. Jedna žena je ubijena nakon što je ušla u zgradu Kongresa. Došlo do sukoba s policajcima u civilu, a jedan hitac pogodio je ženu kod koje je nakon prebacivanja u bolnicu konstatirana smrt. Od tri ostale osobe koje su preminule na području Kapitola radi se o jednoj ženi i dvojici muškaraca.

Po nastavku sjednice Senata nakon višesatnih nereda i nezapamćenih scena u Washingtonu, potpredsjednik SAD-a Mike Pence je kazao: 

"Odbranili smo naš Capitol Hill. Zauvijek ćemo biti zahvalni svima koji su ga branili, a oni koji su sijali haos nisu pobijedili. Nasilje nikad ne pobjeđuje! Pobjeđuje sloboda, a ovo je narodni dom. Svijet će ponovno svjedočiti otpornosti i snazi naše demokratije nakon nasilja i vandalizma bez presedana.", poručio je Trumpov saradnik koji je dobio gromoglasan aplauz. 

Trumpove pristalice upale su u zgradu Kongresa, a njih je na okupljanje pozvao upravo Trump. Nakon toga ih je zamolio da odu kućama, ali u više navrata kazao da su pokradeni na izborima skupa s njim i da ih razumije, a novoizabranog predsjednika Joe Bidena nazvao je zlom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije