Donald Trump u sukobu sa sudijom: "Uvijek sudi protiv mene"

1
Radiosarajevo.ba
Donald Trump u sukobu sa sudijom: "Uvijek sudi protiv mene"
Foto: Sky News / Donald Trump u sudnici

Donald Trump se u ponedjeljak požalio na nepravedno postupanje tokom prkosnog svjedočenja na suđenju u New Yorku zbog optužbi za prevaru u poslovanju. Tokom svog svjedočenja, bivši američki predsjednik sukobljavao se sa sucem Arthurom Engoronom, koji je zaprijetio skraćivanjem njegovog svjedočenja.

Engoron je upozorio Trumpa, koji se trenutno smatra favoritom za republikansku nominaciju na izborima 2024. godine, da bi ga mogao ukloniti s klupe za svjedoke ako ne bude izravno odgovarao na pitanja.

"Gospodine Kise, možete li kontrolirati svog klijenta?", Engoron je upitao Trumpovog odvjetnika Christophera Kisea. "Ovo nije politički skup, ovo je sudnica", dodao je.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Trump je često izbjegavao izravne odgovore i umjesto toga se hvalio svojom imovinom i bogatstvom te je kritizirao motive glavne tužiteljice New Yorka, Letitie James, demokratkinje koja je pokrenula slučaj.

Optužba tvrdi da je Trump precijenio vrijednost svoje imovine kako bi dobio bolje uvjete financiranja, a Engoron je već presudio da su te vrijosti bile lažne. Trump je priznao da neke vrijednosti, kao što su njegovo imanje Mar-a-Lago i golf teren Doral na Floridi, nisu tačno procijenjene.

Donald Trump: Okončat ću rat u Ukrajini za 24 sata ako pobijedim

Donald Trump: Okončat ću rat u Ukrajini za 24 sata ako pobijedim

“Siguran sam da će sudac presuditi protiv mene jer uvijek sudi protiv mene”, rekao je.

“Ovo je vrlo nepravedno suđenje, vrlo nepošteno i nadam se da javnost to gleda”, dodao je.

U optužnici se tvrdi da je Trump svojim precijenjenim procjenama vrijednosti doveo u zabludu zajmodavce i osiguravatelje, zaradivši 100 miliona dolara (182.608.400 KM) i preuveličavajući svoje bogatstvo za 2 milijarde dolara (3.652.168.000 KM).

Unatoč Trumpovim optužbama da je suđenje nepravedno, na ovom suđenju mu ne prijeti zatvorska kazna. Tužiteljica Letitie James traži 250 miliona dolara (456.521.000 KM) kazne, kao i ograničenja koja bi mu onemogućila daljnje poslovanje u državi New York.

Engoron je donio odluku koja bi mu mogla oduzeti kontrolu nad nekim od njegovih najpoznatijih nekretnina, ali ta odluka nije na snazi dok ne završi žalbeni postupak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije