Donald Trump u novim problemima: Pokrenuta tužba koja će ga koštati 660 miliona KM?

0
Radiosarajevo.ba
Donald Trump u novim problemima: Pokrenuta tužba koja će ga koštati 660 miliona KM?
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Savezna tužiteljica New Yorka traži više od 370 miliona dolara (662 miliona KM) od Donalda Trumpa i njegovih suoptuženika, te zabranu bivšem predsjedniku obavljanja poslova u državi, prema podnesku nakon suđenja podnesenom u petak na Trumpovom građanskom suđenju za prijevaru.

Letitia James, tužiteljica New Yorka, tvrdi da je namjera Trumpa i njegovih suoptuženika da obmanjujući pripremaju financijske izjave bivšeg predsjednika "neizbježna", te traži povrat od 370 miliona dolara kao naknadu za "nepripadnu dobit" - dramatično povećanje u odnosu na prvotni iznos od 250 miliona dolara.

"Raznolike obmane koje su koristili kako bi povećali vrijednost imovine i prikrili činjenice bile su toliko skandalozne da nemaju nedužno objašnjenje", napisala je savezna tužiteljica.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Sudija Arthur Engoron već je presudio u sažetom postupku, utvrdivši da su Trump i njegovi suoptuženici odgovorni za upornu i ponovljenu prijevaru. Također je naredio otkazivanje Trumpovih poslovnih certifikata u New Yorku. Trump je uložio žalbu na tu odluku, a sud je privremeno obustavio proces likvidacije firmi.

Savezna tužiteljica također traži petogodišnju zabranu za Donalda Trumpa Juniora i Erica Trumpa.

Trumpovi advokati su u petak tvrdili da bi Engoron trebao odbiti optužbe protiv Trumpa, tvrdeći u svojim podnescima da su većina transakcija iz tužbe tužiteljice izvan roka zastare, da Trumpove izjave o financijskom stanju ne sadrže materijalne netačnosti, i da tužiteljica nije dokazala utjecaj na stvarni svijet.

"Nema dokaza u spisu da bi uvjeti ili cijene bilo koje od navedenih zajmova bile drugačije na temelju navodnih netačnosti koje tvrdi tužiteljica", napisali su Trumpovi advokati. "Nijedan svjedok iz banke (ili bilo gdje drugdje) nije svjedočio o tome na suđenju."

Podnesci nakon suđenja u petak postavljaju temelje za završne argumente pred Engoronom iduće sedmice. Sudac bi mogao donijeti svoju odluku već krajem ovog mjeseca, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije