Pompeo: Donald Trump odlučan da poboljša odnose sa Rusijom

Radiosarajevo.ba
Pompeo: Donald Trump odlučan da poboljša odnose sa Rusijom
Foto: EPA-EFE / Donald Trump u Bijeloj kući

Američki predsjednik Donald Trump posvećen je poboljšanju odnosa s Rusijom, potvrdio je američki državni tajnik Mike Pompeo u razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Sočiju.

Mike pompeo i Sergej Lavrov - undefined

Foto: RSA: Mike pompeo i Sergej Lavrov

Pompeo je naveo i da se “dvije države ne moraju usaglasiti oko svega, ali postoji prostor za saradnju, pogotovo na području antiterorizma i borbe protiv širenja nuklearnog oružja”.

“Nismo suparnici po svim pitanjima”, kazao je Pompeo, prisjećajući se ličnog iskustva iz protuterorističke saradnje s Rusijom koja je “spašavala američke i ruske živote”, prenose agencije.

“Vrijeme je da Rusija i SAD počnu na nov i konstruktivan način raditi zajedno”, rekao je Lavrov.

Upozorio je američkog kolegu da “nepovjerenje” između nekadašnjih hladnoratovskih suparnika “šteti objema stranama”.

“Nepovjerenje koje između nas postoji šteti vašoj i našoj sigurnosti. Moramo ponovo izgraditi povjerenje na svim nivoima našeg dijaloga”, poručio je šef ruske diplomacije.

Razgovori Lavrova i Pompea u Sočiju bili su njihov drugi sastanak ovog mjeseca, nakon što su se prošlog tjedna sastali u Finskoj.

Planirano je da se, nakon susreta s Lavrovim, Pompeo u Moskvi sretne i s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, priopćio je Kremlj.

Prema najavama, razgovarat će o kontroli nuklearnog naoružanja, posebice vezano uz Iran i Sjevernu Koreju, ali i krizi u Venezueli i sukobu u Siriji, prenosi Al Jazeera Balkans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije