Dolar oslabio, cijene nafte pale

1
Hina
Dolar oslabio, cijene nafte pale
Foto: Pixabay / Ilustracija

Na valutnom tržištu vrijednost dolara je prema košarici valuta nastavila kliziti, nakon što je prošle sedmice pala prvi put nakon tri sedmice rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,82 boda, dok je u petak navečer iznosio 108,96 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 142,50 na 142,75 jena.

Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: 'Rata u BiH neće biti, možete mirno spavati'

Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: 'Rata u BiH neće biti, možete mirno spavati'

Dobre vijesti za vozače u BiH: "Očekujemo stabilizaciju, pa i pad cijena goriva"

Dobre vijesti za vozače u BiH: "Očekujemo stabilizaciju, pa i pad cijena goriva"

No, američka valuta je oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0085 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0045 dolara.

Odmicanje eura s najniže razine u 20 godina uslijedilo je nakon što je u četvrtak Europska centralna banka povećala ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Cijene su nafte, ipak, pale, nakon snažnog skoka u petak. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 1,3 dolara, na 91,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,28 dolara, na 85,50 dolara.

Na azijskim burzama su u ponedjeljak cijene dionica porasle, no obujam trgovanja je znatno manji nego inače jer se u nekoliko zemalja zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, a više od 1 posto porasle su i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji i na kineskim burzama danas se zbog praznika ne radi.

Zbog SNSD-a i HDZ-a još nema ukidanja akciza na gorivo

Zbog SNSD-a i HDZ-a još nema ukidanja akciza na gorivo

Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, treći dan zaredom, premda je sasvim jasno da će američka centralna banka nastaviti podizati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

U fokusu ulagača ove sedmice će biti izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će biti objavljeno u utorak i koje će pokazati koliko su u kolovozu popustili inflacijski pritisci, s obzirom da su u tom mjesecu pale cijene goriva.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je inflacija u augustu skliznula na 8,1 posto na godišnjoj razini, s 8,5 posto mjesec dana prije.

Na Tokijsku je burzu pozitivno utjecala i vijest o popuštanju putničkih ograničenja uvedenih svojedobno u cilju suzbijanja koronavirusa. Zahvaljujući tome, jutros su znatno porasle cijene dionica u sektorima povezanim s turizmom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije