Dolar najjači u 20 godina, cijene nafte porasle

0
Hina
Dolar najjači u 20 godina, cijene nafte porasle
Foto: Pixabay / Ilustracija / Američki dolari

Na azijskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno jer razvoj situacije u većini ekonomija u svijetu ne podržava rizičnije investicije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6:30 u minusu 0.4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0.1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0.2 i 1.2 posto. U Australiji i Šangaju porasle su, pak, 0.1 posto. Na azijskim burzama vlada oprez jer novi makroekonomski podaci ukazuju na daljnje usporavanje rasta kineskog gospodarstva, što bi moglo loše utjecati i na ostala gospodarstva u regiji.

Najveći pad eura u posljednjih 20 godina: Šta je razlog konstantnog jačanja dolara?

Najveći pad eura u posljednjih 20 godina: Šta je razlog konstantnog jačanja dolara?

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Uz to, ulagače zabrinjava situacija u Europi, gdje bi energetska kriza mogla izazvati recesiju. Njemačka je tokom vikenda objavila planove o potrošnji 65 milijardi eura kako bi zaštitila građane i kompanije od rasta troškova, dok su Finska i Švedska ponudile financijska jamstva kako bi energetske kompanije održale otvorene.

Sve je to posljedica nedostatka energenata i snažnog rasta njihovih cijena zbog rata u Ukrajini. Osim toga, zbog visoke inflacije, očekuje se daljnje agresivno povećanje kamata kako u SAD-u, tako i u Europi, što će dodatno usporiti rast ekonomija.

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, nakon rasta tri sedmice zaredom, pa je dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 110.08 bodova, dok je u petak navečer iznosio 109.50 bodova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije