Dokumenti CIA-e: Amerikanci istraživali da li je Hitler pobjegao u Južnu Ameriku

Radiosarajevo.ba
Dokumenti CIA-e: Amerikanci istraživali da li je Hitler pobjegao u Južnu Ameriku
Novootkriveni dokumenti Američke centralne obavještajne agencije (CIA) pokazuju kako su SAD istraživale da li je Adolf Hitler živio u Južnoj Americi 1955. godine, čak deset godina nakon što je izvršio samoubistvo.

Novootvoreni službeni dokumenti CIA-e otkrivaju kako je jedan bivši pripadnik SS-a rekao špijunima da redovno sreće nacističkog vođu u Kolumbiji i kako je Hitler, koji je tada mogao ima ti66 godina, radio u brodarskoj kompaniji prije nego je otišao u Argentinu.

Phillip Citroen koji se obratio agentima 1954. godine, rekao je da je upoznao čovjeka koji tvrdi da je Hitler i koji živi u gradu Tunja, sjeverno od Bogote. Na fotografiji s njim je navodno Adolf Hitler koji je tada bio u srednjim pedesetim godinama.

Do trenutka kada su agenti preduzeli bilo kakvu akciju, muškarac koji je tvrdio da je Führer, navodno je otišao u Argentinu. Ipak, CIA je bila vrlo skeptična prema tvrdnjama Citroena, i preporučili su da se slučaj odbaci.

Hitler i njegova supruga Eva Braun ubili su se u bunkeru u Berlinu u aprilu 1945. godine, dok su im sovjetske trupe bile na tragu. Njegova tijela pronašli su sovjetski vojnici, i pokopani su na neoznačenom mjestu. Sedan dana kasnije Njemačka se predala.

Ali glasine da je Hitler zapravo pobjegao u Južnu Ameriku nastavile su kružiti decenijama. Priču je potpalilo otkriće da su se Adolf Eichman, glavni izvršitelj strahota Holokausta i Josef Mengele, doktor koji je izvršavao bolesne eksperimente na zatvorenicima u Aušvicu, krili u Argentini i Brazilu.

CIA_dokument.jpg - undefined

Foto: CIA

Naime, Eichman se poslije Drugog svjetskog rata krio uglavnom u Argentini. Iako je živio pod drugim imenom, uhvaćen je 1960. godine od pripadnika izraelske tajne službe Mossad. Na suđenju u Jerusalemu osuđen je na smrt i obješen.

Mengele je ipak izbjegao hapšenje i udavio se dok je plivao što dalje od brazilske obale 1979. godine.

Ovi novootkriveni dokumenti pokazuju kako su strahovi Amerike o Hitlerovom preživljavanju bili dovoljno ozbiljni da dokazne dokumente povuku natrag u SAD.

Naime, dokument koji je potpisao šef kancelarije CIA u Karakasu u Venecueli David Brixnor, potpisan je u Washingtonu 1955. godine zajedno s fotografijom na kojoj je navodno Adolf Hitler s "vrlo pouzdanim" izvorom CIA - Citroenom. U dokumentu piše da je fotografija snimljena "ne tako davno".

CIA_dokument1.jpg - undefined

Foto: CIA

Također, u dokumentu piše kako je Citroen strahovao da Saveznici više neće moći suditi Hitleru za ratne zločine jer je od tada već prošlo deset godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije