Doktor ženi (33) rekao da umišlja da boluje od teške i rijetke bolesti. Umrla je

0
Radiosarajevo.ba
Doktor ženi (33) rekao da umišlja da boluje od teške i rijetke bolesti. Umrla je
Foto: Facebook / Stephanie Aston

Mlada 33-godišnja žena, Stephanie Aston, umrla je nakon što su joj doktori rekli da je svoju rijetku genetsku bolest - umislila.

Stephanie Aston umrla je u svom domu u Aucklandu na Novom Zelandu 1. septembra nakon duge borbe s Ehlers-Danlosovim sindromom (EDS), piše Daily Mail, prenosi Jutarnji list.

EDS je rijedak genetski poremećaj koji utječe na vezivna tkiva u tijelu, a postoji 13 različitih varijanti tog stanja.

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

Poremećaj se smatra ‘nevidljivom bolešću‘ jer oboljeli često izgledaju prilično zdravi unatoč bolnim simptomima koji uključuju jake migrene, iščašenje zglobova, lako nastajanje modrica, bolove u trbuhu, nedostatak željeza, nesvjesticu i abnormalno ubrzan rad srca.

Stephanie je kazala da je 2016. godine doktor njezine simptome odbacio i rekao joj da je ‘sve u njenoj glavi‘.

Kazao joj je i da misli da ona uopće nije bolesna već da je umjesto toga sama sebi uzrokovala mučninu.

Tokom operacije u stomaku joj ostavili instrument veličine tanjira: 2 godine ga niko nije primijetio

Tokom operacije u stomaku joj ostavili instrument veličine tanjira: 2 godine ga niko nije primijetio

Pogrešna dijagnoza dovela do toga da je optužena za samoozljeđivanje, poremećaje prehrane, lažiranje povišene temperature, napadaje kašlja i nesvjestice, pa je čak stavljena i pod psihijatrijski nadzor.

"Osjećam se kao da mi je oduzeto dostojanstvo i da su mi ozbiljno povrijeđena prava", rekla je Stephanie za NZ Herald.

Nakon što se žalila povjereniku za zdravlje i invalidnost (HDC), rekla je da je dijagnoza dodatno negativno utjecala na njezino zdravlje.

Meenal Duggal, zamjenica povjerenika HDC-a za rješavanje pritužbi, presudila je u svibnju 2017. da nije uloga ureda da poništi ili potvrdi spornu dijagnozu. Ured tako nije poduzeo nikakve daljnje radnje nakon presude.

Priča Stephanie Aston dovela je do toga da je postala prava maskota za one koji pate od EDS-a ili sličnih nevidljivih bolesti jer se zauzimala za sebe unatoč iscrpljujućem poremećaju.

Kia Ora koutou. Its with much sadness that we have to announce the passing of Steph Aston. Steph helped set this society...

Posted by Ehlers-Danlos Syndromes New Zealand on Saturday, September 2, 2023

Također je pomogla pokrenuti Ehlers-Danlos Syndromes New Zealand 2017., organizaciju koja podržava one koji pate od ovog poremećaja.

"S velikom tugom moramo objaviti da je Steph Aston preminula", objavila je ta organizacija u subotu na Facebooku.

"Steph je pomogla osnovati ovo društvo još 2017. i vodila ga mnogo godina sve dok joj se zdravlje još više nije pogoršalo i nije mogla nastaviti pomagati. Ona je bila svjetionik za mnoge u našoj zajednici. Sve do samog kraja bila je spremna pomoći svakome i poslušati ga. Jako ćeš nam nedostajati. Nadam se da ćeš se sada dobro odmoriti", stoji u tužnoj objavi na Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije