Dokazi o zločinima u Siriji: Bivši Asadov vojnik snimio tijela 11.000 žrtava i pobjegao iz zemlje

Radiosarajevo.ba
Dokazi o zločinima u Siriji: Bivši Asadov vojnik snimio tijela 11.000 žrtava i pobjegao iz zemlje

Vojni policajac koji je po zaduženju vojske odane predsjedniku Basharu al-Assadu diljem Sirije fotografisao mučene, izgladnjivane i na najbrutalniji način ubijane opozicione aktiviste, pobjegao je iz te zemlje zajedno sa snimljenim materijalima.

Policajac koji je u strukturama sirijske vojske služio oko 13 godina, početkom oružanih sukoba u toj zemlji je, marta 2011. godine, od strane režimskih snaga bio zadužen za snimanje i dokumentovanje represivnih aktivnosti u cilju suzbijanja pobune protiv Bashara al-Assada.

Vojni policajac koji je sa materijalima o zločinima sirijske vojske pobjegao iz te zemlje, svakodnevno je pravio snimke ranije numerisanih tijela dovezenih u bolnice, i to snimke njihovih lica i tijela.

Fotografije na kojima su primjetni brojevi i šifrovane poruke, korištene su kao dokazi o izvršenju sistematskih naređenja o pogubljenjima.

Tokom dvije godine, spomenuti vojni policajac snimio je 55 hiljada fotografija, ali je, zbog neslaganja s politikom vlade, tajno stupio u kontakt s pobunjenicima. Fotografije je tokom dvije godine deponovao na eksterne diskove, koje je kasnije predao pobunjenicima.

Na zahtjev sirijske opozicije pri Ujedinjenim nacijama (UN) formirana je neformalna komisija za istraživanje ratnih zločina, u kojoj su angažovani tužitelji i advokati, koji su radili na slučajevima Slobodana Miloševića ili ratnih zločina u Sierra Leoneu.  

Fotografije su potom ispitane u nekoliko laboratorija nakon čega je utvrđena njihova vjerodostojnost.

Komisija je ispitala 26 hiljada od ukupno 55.000 forotografija, na kojima se vidi sistematsko mučenje zarobljenih osoba, te da su ubijani nakon što su im ruke i noge vezane žicom.

Istraživanje bazirano na dokumentovanim dokazima pokazalo je da su žrtve ubijane davljenjem uz upotrebu telefonskih žica, konopa ili čak zupčastog remenja iz motora automobila. Primjećen je i metod izgladnjivanja, kao jedan od načina mučenja i ubijanja. Komisija je u preliminarnom izvještaju navela da je dokumentovano oko 11 hiljada žrtava, odnosno da se u tim slučajevima radi o zločinima protiv čovječnosti.

Članovi komisije saslušali su pomenutog vojnog policajca, čiji identitet nije otkriven, u svojstvu svjedoka, a prema rezultatima istrage, fotografije i dokumenti koje on dostavio mogu biti upotrijebljeni na sudu kao materijalni dokazi.

Komisija je odlučila da ti dokazi ukazuju na činjenje zločina protiv čovječnosti i da su jaki dokazi za početak sudskog procesa. Izvještaj su potpisali svi članovi komisije.

Stručnjaci navode kako će fotografije koje će barem dijelom biti dostupne i javnosti, uticati na odvijanje pregovora tokom druge ženevske konferencije o Siriji ali i da će imati direktan uticaj na Bashara al-Assada, javila je Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije