Dok traju napadi: Hamas odlučuje o novom vodstvu, a ime jedne osobe je tajna

2
Radiosarajevo.ba
Dok traju napadi: Hamas odlučuje o novom vodstvu, a ime jedne osobe je tajna
Foto: EPA-EFE / Yahya Sinwar

Hezbolah je u utorak, 22. oktobra 2024. godine izveo niz raketnih napada, tvrdeći da je bombardirao vojnu obavještajnu bazu u Tel Avivu.

Jedinica 8200 je jedinica izraelskog obavještajnog korpusa IDF odgovorna za tajne operacije, kriptografiju vojnih podataka, SIGINT, te nadzor obavještajnih službi. U jeku napada na Izrael od strane Hamasa 7. oktobra 2023. ova služba je smatrana glavnom i odgovornom za sigurnosni propust.

I dok razmjena vatre između Izraela i Hezbollaha traje, cijeli svijet posmatra na koji način će Hamas uspostaviti novo vodstvo. Zvaničnici su rekli da se Khalil al-Hayya, Sinwarov zamjenik i najviši zvaničnik grupe izvan Gaze, smatra jakim kandidatom.

Ubijeni policajac u Bosanskoj Krupi je otac bivšeg juniorskog reprezentativca BiH

Ubijeni policajac u Bosanskoj Krupi je otac bivšeg juniorskog reprezentativca BiH

Al-Hayya, koji se nalazi u Kataru, trenutno predvodi delegaciju Hamasa u pregovorima o prekidu vatre između te grupe i Izraela, i posjeduje duboko znanje, povezanost i razumijevanje situacije u Gazi.

U ponedjeljak 21. oktobra 2024. godine je zvaničnik Hamasa rekao za BBC da će pokret vjerovatno držati tajnom identitet svog novog vođe iz sigurnosnih razloga.

Pokret je učinio istu stvar 2003. godine nakon ubistva tadašnjeg šefa Hamasa, šeika Ahmeda Jasina, od strane Izraela i ubistva njegovog nasljednika dr. Abdela Aziza al-Rantisija.

Hamas namjerava izabrati novog lidera u martu sljedeće godine, ali do tada će njime upravljati petočlani komitet. Komitet će činiti Khalil al-Hayya, Khaled Meshaal, Zaher Jabarin, Muhammad Darwish, šef Shura vijeća, i peti pojedinac čiji identitet ostaje neotkriven.

Zvaničnik je naveo da je Khalil al-Hayya preuzeo odgovornost za većinu političkih i vanjskih poslova pored svog direktnog nadzora nad pitanjima vezanim za Gazu i da je zapravo vršilac dužnosti šefa pokreta. Sinwarova smrt uslijedila je samo dva mjeseca nakon ubistva bivšeg vođe Ismaila Haniyeha u Teheranu .

Visoki zvaničnik Hamasa opisao je Sinwara kao arhitektu napada 7. oktobra, ističući da je njegovo imenovanje zamišljeno kao hrabra poruka prkosa Izraelu. Od jula, pregovori o prekidu vatre su u zastoju, a mnogi vjeruju da je Sinwarovo vodstvo predstavljalo značajnu prepreku svakom sporazumu o prekidu vatre. Uprkos ubistvu Sinwara, visoki zvaničnik Hamasa ponovio je za BBC da se uslovi pokreta za prihvatanje primirja i oslobađanje izraelskih talaca nisu promijenili.

Hamas nastavlja zahtijevati potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze, prekid neprijateljstava, prijenos humanitarne pomoći i rekonstrukciju ratom razorene teritorije - uvjeti koje je Izrael kategorički odbacio, insistirajući na tome da se Hamas mora predati.

Na pitanje o pozivu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Hamasu da preda svoje oružje i preda se, zvaničnici pokreta su odgovorili "Nemoguće je da se predamo."

"Borimo se za slobodu našeg naroda i nećemo prihvatiti predaju. Borićemo se do posljednjeg metka i posljednjeg vojnika, baš kao što je Sinwar učinio."

Ubistvo Sinwara bio je jedan od najznačajnijih gubitaka za organizaciju u posljednjih nekoliko decenija. Međutim, uprkos izazovima njegove zamjene, Hamas ima istoriju trajnih gubitaka u vodstvu od 1990-ih. Dok je Izrael uspio ubiti većinu Hamasovih vođa i osnivača, pokret se pokazao otpornim u svojoj sposobnosti da pronađe nove.

Usred ove krize, postavljaju se pitanja u vezi sa sudbinom izraelskih talaca u Gazi i ko će biti odgovoran za njihovu sigurnost i zaštitu. U ponedjeljak je zvaničnik Hamasa rekao za BBC da grupa još uvijek ima mogućnost da drži taoce.

U ovom kontekstu, Mohammed Sinwar, brat Yahya Sinwara, pojavio se kao ključna figura. Vjeruje se da on vodi preostale naoružane grupe Hamasa i da može igrati ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti pokreta u Gazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije