Dok traje procjena vojske da li je Nasrallah mrtav: Bombardovanje Bejruta se nastavlja

2
Radiosarajevo.ba
Dok traje procjena vojske da li je Nasrallah mrtav: Bombardovanje Bejruta se nastavlja
Foto: X/Screenshot / Libanon bombardovan od ranog jutra

Izrael je ciljao lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u seriji ogromnih vazdušnih napada na Bejrut u petak 28. septembra, a zvaničnici iz Washingtona su rekli da "nema naznaka" Nasrallahove sudbine.

Libanski sigurnosni izvor rekao je Reutersu da su najviši zvaničnici Hezbollaha obično okupljeni na lokaciji koja je bila meta.

Nasrallah se nakon udara izraelske vojske na komandni centar Hezbollaha nije oglasio. 

Vodovod objavio spisak: Evo koje bi sarajevske ulice mogle ostati bez vode tokom vikenda

Vodovod objavio spisak: Evo koje bi sarajevske ulice mogle ostati bez vode tokom vikenda

U svom najnovijem ažuriranju, libanonsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da je najmanje šest osoba ubijeno u napadima u petak, a 91 je povrijeđena.

Vazdušni udari uslijedili su nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao govor na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, gdje je obećao da će nastaviti s napadima na Hezbolah, uprkos međunarodnim pozivima na privremeni prekid vatre. Iz njegovog ureda u petak je saopšteno da prekida posjetu New Yorku i vraća se u Izrael.

U ranim jutarnjim satima, izraelska vojska je saopštila da njene snage napadaju ciljeve Hezbolaha u Bejrutu, nedugo nakon što su pozvali stanovnike nekoliko južnih predgrađa da se odmah evakuišu.

Raketni napadi na Liban: Ambasada Irana u Bejrutu naglasila da slijedi kazna

Raketni napadi na Liban: Ambasada Irana u Bejrutu naglasila da slijedi kazna

Vazdušni napad pogodio je nekoliko zgrada u Dahiehu, Hezbolahovom uporištu na jugu grada.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari rekao je da je izveden "veoma precizan" napad na sjedište Hezbolaha. Glasnogovornica Pentagona je rekla da je američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Yoavom Gallantom dok je operacija u toku.

"Sjedinjene Države nisu bile uključene u ovu operaciju i nismo imali unaprijed upozorenje", rekla je glasnogovornica Sabrina Singh.

Sukob između Izraela i Hezbolaha naglo je eskalirao posljednjih sedmica, a izraelski zračni napadi na terorističku grupu ove sedmice ubili su više od 700 ljudi u Libanu. Brojka ne pravi razliku između boraca i civila. Izrael kaže da su mnogi od poginulih borci Hezbolaha.

Eskalacija je izazvala strah od još destruktivnijeg sukoba između teško naoružanih protivnika.

A u subotu, 28. septembra, dim je viđen kako se diže iz južnog predgrađa libanske prijestolnice Bejrut nakon što je očigledno izraelski napad pogodio tu oblast, rekao je svjedok Reutersu.

Širom Bejruta čuo se zvuk eksplozije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije