Doček Nove godine: Zbog mogućih napada Europa poštrila mjere sigurnosti

Radiosarajevo.ba
Doček Nove godine: Zbog mogućih napada Europa poštrila mjere sigurnosti
Foto: AA / Francuska policija (na slici nije događaj opisan u tekstu)
Gradovi širom Europe najavili su oštrije mjere sigurnosti u novogodišnjoj noći, iz predostrožnosti, s obzirom na terorističke napade u godini na izmaku.

London planira da pojača policijsko prisustvo i da zatvori neke ulice u novogodišnjoj noći, na kraju godine koju su obilježili višestruki ekstremistički napadi.

Francuske vlasti su takođe najavile, još uoči Božića, da će rasporediti skoro 100.000 dodatnih policajaca i vojnika za božićne i novogodišnje praznike, zbog straha od napada ekstremista koji je i dalje veliki, a kako je najavljeno, ove snage će biti fokusirane na božićne vašare, šoping centre, vjerske objekte, javni prevoz i turističke lokacije. 

I u više njemačkih gradova najavljeno su jače bezbjednosne mere uoči proslave Nove godine predstojećeg vikenda, pa će se policijske snage u većem broju nego inače pojaviti u velikim gradskim centrima širom Njemačke, kako u uniformi, tako i u civilu, navodi Sinhua. 

"Policija će rasporediti oko 1.400 pripadnika", rekao je Uve Jakob, šef kelnske policije, dok lokalne vlasti očekuju sličan broj posjetilaca kao i prethodnih godina. 

I u centru Hamburga, koji se takođe našao na udaru napada kakvi su zabilježeni u Kelnu, 530 policajaca biće raspoređeno na ključnim lokacijama, a nove mere obuhvatiće video-nadzor u popularnoj zoni Jungfernštig i još jednu mobilnu gardu koja će patrolirati ulicama. 

U Minhenu je, također, predviđeno da veći broj policajaca obezbeđuje zone gde se velike grupe ljudi obično okupljaju da gledaju vatromet. Uz to, minhenska policija je utvrdila da postoji nova bezbjednosna opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava kao oružja, kao što je ispaljivanje vatrometa u pravcu ljudi. 

Najveće novogodišnje manifestacije održaće se u Berlinu, ali policija u prijestonici po pravilu medijima ne proslijeđuje unaprijed informacije o bezbjednosnim mjerama uoči velikih događaja.

Italija je, uoči božićnih i novogodišnjih praznika, pojačala kontrole na aerodromima, željezničkim stanicama i u lukama, kao i na putevima i u javnom prevozu, saopćilo je italijansko Ministarstvo. 

Rim je najavio dodatne mjere bezbjednosti na Trgu Navona, a Befana festival na tom trgu, koji se tradicionalno održava 6. januara, na katoličko Bogojavljenje, ovoga puta je odložen jer se vlasti nisu dogovorile sa izlagačima ko će platiti dodatne mjere bezbjednosti, prenosi Sinhua. 

Uoči novogodišnje noći bezbjednost jača i u Madridu kako bi sprečio eventualni teroristički napad, imajući u vidu da je Barselona u augustu bila mjesto napada kombijem na turiste, kada je ubijeno 14 ljudi. 

Mjere u Madridu obuhvataju jači nadzor uključujući upotrebu kamera u saobraćaju, kao i zabranu kretanja kamiona i kaminoneta kroz centar grada tokom novogodišnjih proslava i Parade tri kralja 5. januara. 

Sigurnost jača i Turska, koja je najavila da će udvostručiti broj policajaca u novogodišnjoj noći u Istanbulu, a istovremeno su zabranjene javne proslave u centralnim opštinama u gradu, nakon što je tokom dočeka 2017. godine ubijeno 39 osoba u napadu na istanbulsku diskoteku. 

Tokom novogodišnjih manifestacija u Moskvi, bit će angažovano oko 45.000 policajaca, pripadnika Federalne službe ruske nacionalne garde i privatnih kompanija za obezbedjenje, kao i spasioci i medicinski radnici, saopštio je šef gradskog Odeljenja za kulturu Aleksandar Kibovski. 

U ruskoj prijestonici će, tokom novogodišnjih i božićnih praznika, biti održano više od 300 događaja, medju kojima i najveći evropski božićni festival "Putovanje ka Božiću", na kome se prošle godine se okupilo 12,2 miliona ljudi, prenosi Tass.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije