Dobre vijesti za stanovnike Njemačke: Evo šta bi mogli manje plaćati, prvi put nakon 2015. godine

1
Radiosarajevo.ba
Dobre vijesti za stanovnike Njemačke: Evo šta bi mogli manje plaćati, prvi put nakon 2015. godine
FOTO: Pixabay / Euri, ilustracija

Javni radiotelevizijski servis u Njemačkoj je u prošlosti ostvarivao visoke profite. Zbog toga bi radio-televizijska pretplata uskoro mogla pasti i to po prvi put nakon nekoliko godina.

Kako pišu njemački mediji, Komisija za naknade KEF-a sada predlaže smanjenje pretplate. KEF je zatražio od javnih emitera da ne troše dodatni prihod koji su nedavno ostvarili od naknade za emitiranje, odnosno pretplate.

Višak prihoda javni emiteri imaju pravo trošiti samo uz odobrenje KEF-a. KEF je naložio emiterima čuvanje ostvarenog plusa u zaradi za nadolazeće razdoblje.

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

Iznosi o kojima se ovdje govori vjerojatno će biti poznati tek krajem 2024. godine. Prema procjenama KEF-a, njemački bi potrošači mogli uštedjeti 50 centi mjesečno, odnosno šest eura godišnje. Naknada bi po njihovim prognozama trebala pasti na 17,86 eura mjesečno.

Javni emiteri su ranije najavili kako žele povećati iznos pretplate od 2025. godine. Prema navodima njemačkih medija, planirano je povećanje pretplate na 25,19 eura mjesečno. Kritike ovih planova stigle su međutim iz raznih njemačkih političkih stranka, među kojima su i CDU/CSU i FDP-a.

Dietmar Woidke, premijer Brandenburga, i Reiner Haseloff, premijer Saske-Anhalt, javno su rekli kako neće dopustiti povećanje naknada za emitiranje u nadolazećim godinama.

Radio-televizijska pretplata trenutno iznosi 18,36 eura mjesečno. Inače, zadnje i jedino smanjenje pretplate bilo je prije nekoliko godina. Potrošači su 2015. godine za pretplatu izdvajali samo 48 centi manje mjesečno, prenosi Fenix magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije