Dobitnice Nobelove nagrade traže od Suu Kyi da zaustavi genocid nad Rohinjama

Fena
Dobitnice Nobelove nagrade traže od Suu Kyi da zaustavi genocid nad Rohinjama
Tri dobitnice Nobelove nagrade za mir u srijedu su optužile mijanmarsku de facto čelnicu Aung San Suu Kyi i vojsku te zemlje za genocid nad Rohinja muslimanima i zaprijetile su krivičnim progonom.

Tri Nobelovke - Shirin Ebadi iz Irana, Mairead Maguire iz Sjeverne Irske i Tawakkol Karman iz Jemena - obratile su se na konferenciji za novinare u Daki nakon što su obišle izbjegličke logore s Rohinjama  u južnoj bangladeškoj oblasti Cox's Bazar.

"Suu Kyi 'direktno je odgovorna za zločine počinjene nsd Rohinja muslimanima'", kazala je Ebadi, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir u 2003.

Skoro 700.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš nakon što je mijanmarska vojska pokrenula ofanzivu protiv sumnjivih Rohinja militanata u sjevernoj državi Rakhine 25. augusta.

Ujedinjene nacije i Sjedinjene Države tvrde da su vladine akcije prerasle u etničko čišćenje.

Tri Nobelovke pozvale su Suu Kyi, dobitnicu nagrade za mir u 1991., da zaustavi progon manjinske grupe.

"Naša laureatkinja Aung San Suu Kyi, ona je kancelarka mijanmarske vlade i ostala je nijema, ne govori istinu svijetu, ona bi se trebala probuditi i zaustaviti ovaj genocid", izjavila je Karman, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir u 2011., skupa s Liberijkom Ellen Johnson-Sirleaf i svojom sunarodnicom Leymah Gbowee.

Misija Nobelove ženske inicijative pokrenuta je kako bi tri laureatkinje nagrade za mir mogle svjedočiti patnjama Rohinja žena u pretrpanim izbjegličkim logorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije