Bangladeš će jedan otok pretvoriti u privremeni dom za 100.000 Rohinja

Fena
Bangladeš će jedan otok pretvoriti u privremeni dom za 100.000 Rohinja

Vlasti Bangladeša u utorak su odobrile projekat u vrijednosti od 280 miliona dolara kako bi izolirani i poplavama podložan otok Bhashan Char u Bengalskom zaljevu pretvorili u privremeni dom za 100.000 Rohinja muslimana koji su pobjegli od nasilja u susjednom Mijanmaru.

Ova odluka je donesena samo nekoliko dana nakon što je Bangladeš zaključio sporazum čiji je cilj pokretanje povratka Rohinja u Mijanmar u roku od dva mjeseca, kako bi se smanjio pritisak na izbjegličke kampove, izvještava Reuters.

Komisija vlade Bangladeša, na čijem čelu se nalazi premijerka Sheikh Hasina, odobrila je ovaj plan unatoč kritikama humanitarnih radnika koji tvrde da ovaj otok nije pogodan za život.

Mustafa Kamal, ministar za prostorno uređenje, rekao je da će za povratak izbjeglica trebati vremena, te da je u međuvremenu potrebno mjesto u Bagladešu gdje će te izbjeglice biti smještene.

Projekat smještanja 100.000 izbjeglica na ovaj otok bit će završen do 2019. godine, naveo je Kamal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije