Dobila rijetku bolest kojoj nema lijeka: Gubi vid i ne može ustati od umora

1
Radiosarajevo.ba
Dobila rijetku bolest kojoj nema lijeka: Gubi vid i ne može ustati od umora
Instagram / Kim Satler

Kim Slater (30) iz Bristola u Velikoj Britaniji polako postaje slijepa, a većinu dana provodi u krevetu, jer se osjeća vrlo iscrpljeno.

U decembru 2019. godine su joj dijagnostikovali idiopatsku intrakranijalnu hipertenziju (IIH), stanje koje se javlja kad visoki krvni pritisak kod mozga izaziva probleme nalik onima koje stvara tumor. 

Dijagnozu su joj postavili šest mjeseci nakon pojave simptoma koji uključuju glavobolju i izobličenje vida. Ova bolest pogađa jednog čovjeka na njih 100.000, uzrok nije poznat i nema lijeka.

Majka nestale djevojčice (2) ne može biti podvrgnuta poligrafu: Evo zbog čega

Majka nestale djevojčice (2) ne može biti podvrgnuta poligrafu: Evo zbog čega

"Svaki dan su mi se javljale glavobolje nalik migreni zbog kojih sam imala vrtoglavice, mučnine i osjećala sam se emocionalno iscrpljeno. Bol je bila iscrpljujuća i često sam bila zbunjena, nisam mogla pravilno da govorim i zaboravljala sam stvari zbog neke sumaglice u mozgu", ispričala je.

"Moj dečko Liam uselio se kod mene i radio gotovo sve, od kuhanja do čišćenja. Čak mi je pomagao u kupatilu u posebno lošim danima", dodala je.

Kim ima simptome kao da ima tumor na mozgu, kao što je nakupljanje tečnosti koja uzrokuje glavobolje i vrtoglavice, ali na skeniranju se ne vidi nikakva izraslina, prenosi Kurir.rs

"Mama i ja ćutke smo hodale do bolnice dok ja nisam prekinula tu tišinu i rekla: 'Traže tumor na mozgu, zar ne?'. Moja mama je iskrena žena pa je iskreno odgovorila: 'Da'. Dok smo čekale rezultate zbijale smo šale, neki crni humor, kako bismo skrenule misli sa stvarnosti", ispričala je.

"Nisam znala kakvi će biti rezultati. Razmišljala sam o svim ljudima koji su mi u životu važni i stvarima koje su bile bitne, a u isto vrijeme sam se pitala šta će se sve promijeniti nakon tog dana. Laknulo mi je što su nalazi pokazali da to nije tumor, ali sam se osjećala jako iscrpljeno", nastavila je i dodala da je na putu do kuće googlala o idiopatskoj intrakranijalnoj hipertenziji i shvatila da ishod njene bolesti ne izgleda sjajno.

"Čitala sam iskustva o ljudima koji su izgubili vid ili zauvijek živjeli u bolovima. Čak sam u narednim mjesecima razmišljala kako bi bilo bolje da je to tumor, jer bi ga mogli samo izrezati i baciti. Tumor bi bilo lakše razumjeti, i meni i svim ostalima oko mene. Ovo je jednostavno toliko neizvjesno i ne znam šta može značiti za moju budućnost", rekla je.

Nakon magnetske rezonance i lumbalne punkcije, Kim je dobila i službenu dijagnozu. Nažalost, bolest je ozbiljno utjecala na njen vid, a otkako joj su joj rekli o čemu se tačno radi, vid joj se još više pogoršao.

U međuvremenu je Kim potražila mišljenje još jednog ljekara koji joj je objasnio da postoji povezanost između debljine i IIH-a. Savjetovao joj je da smrša, ali zbog njene duge historije poremećaja ishrane, to je samo uzrokovalo dodatne probleme, rekla je.

"Svaki dan brinem zbog vida, ali osjećam se kao da sam zaglavila u izboru između vida i mentalnog zdravlja. Radije bih završila slijepa nego da me poremećaj ishrane gurne u samoubistvo", rekla je i priznala kako strahuje da će joj ljekari uskratiti tretmane jer nije smršala.

Trenutno je kući u krevetu, rijetko viđa prijatelje i razmišlja šta i kako dalje. Liam se brine o njoj, a ona će mu zauvijek biti zahvalna na tome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije