Djevojčica koja se smijala bombama sa porodicom prešla u Tursku

Radiosarajevo.ba
Djevojčica koja se smijala bombama sa porodicom prešla u Tursku
PrtScr / Selva i njen tata

Trogodišnja djevojčica iz Sirije koju je otac učio da se smije na zvuk bombi kako ih se ne bi plašila na sigurnom je u Turskoj, javlja BBC.

Salwa je na naslovnicama širom svijeta završila kada se pojavio njezin video njenog doma u Idlibu na kojem se u pozadini čuju bombe, a ona se smije kako ju je otac učio, da se ne bi bojala.

Turska vlada je prošle sedmice pomogla njoj i njezinoj obitelji da priđu granicu, javlja BBC.

Otac je naučio da se smije bombama

Idlib je posljednje utočište pobunjenika u Siriji. Gotovo milion izbjeglica iz Sirije došlo je na granicu Sirije i Turske od decembra uslijed žestokih borbi u Idlibu između pobunjenika koje podupire Turska i sirijske vojske.

Salwa i njezin otac Abdullah Muhamed su smislili kako da se ona nosi s konstantnim bombardiranjem kojeg se jako bojala.

On joj je rekao da se smije bombama umjesto da ih se boji. Tako joj je puštao zvukove djece koja se smiju vatrometu kako bi joj pomogao da ostane mirna i sretna.

Kada je video objavljen, proširio se diljem svijeta i izazvao simpatije kod mnogih, pa je i turska vlada uskoro obitelji pomogla da pobjegne iz Sirije, javlja BBC.

Nada se da će se vratiti u Siriju

Granicu su prešli 25. februara, javlja agencija Anadolu. Navodno su prevezeni u kamp na jugu Turske, a nedugo potom je novinarka Guardiana Bethan McKernan tvitala fotografiju Salwe i njezinog oca.

"Prvi put se može smijati normalnim stvarima", napisala je.

Njen otac je turskim medijima rekao kako je preko videa koji su snimili pokušao poslati signal međunarodnoj zajednici. Dodao je da je sretan jer je u Turskoj kao i zbog toga što će Salwa moći ići u školu.

"Nadam se da će se sukobi u Siriji uskoro završiti i da ćemo se moći vratiti", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije