Djevojčica iz Alepa Trumpu: Morate uraditi nešto za djecu iz Sirije

Fena
Djevojčica iz Alepa Trumpu: Morate uraditi nešto za djecu iz Sirije
Bana Alabed, sedmogodišnja djevojčica iz Alepa, koja je poznata širom svijeta zbog objava na Twitteru, napisala je pismo novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, prenosi BBC.

"Morate uraditi nešto za djecu iz Sirije jer su to i vaša djeca i zaslužuju mir kao i vi" napisala je u pismu.

Bana je izbjegla iz Alepa s ostalim članovima porodice u decembru, tokom masovnih evakuacija, a trenutno žive u Turskoj. Njen Twitter profil postao je poznat širom svijeta zbog objava koje je dijelila putem Twittera iz opkoljenog Alepa. Njena majka Fatemah pomogla joj je da napravi Twitter profil, a zatim je njeno pismo poslala BBC-ju. Ipak, tokom vremena pojavile su se brojne sumnje u autentičnost njenog Twitter profila. Mnogi tvrde da je profil lažan i da su njene objave previše sofisticirane za sedmogodišnjakinju kojoj engleski nije maternji jezik.

No, navedeno pismo Bana je napisala dan prije Trumpove inauguracije, a razlog za to je bio što je često viđala Trumpa na TV-u.

"Ja sam dio grupe djece koja su patila tokom sirijskog rata. Trenutno, živim mirno u mom novom domu u Turskoj. U Alepu sam išla u školu, koja je veoma brzo bila srušena tokom bombardiranja. Neki od mojih prijatelja su smrtno nastradali. Veoma sam tužna zbog toga i voljela bih da su oni sada sa mnom ovdje jer bi se mogli igrati zajedno. Nisam se mogla igrati u Alepu, to je bio grad smrti. U Turskoj sada mogu da idem vani i da uživam. Mogu ići u školu, iako nisam još. To je razlog zašto je mir važan za sve, uključujući i vas. Međutim, milioni sirijske djece nisu u situaciji kao što sam ja, nego pate u različitim dijelovima Sirije. Oni pate zbog odraslih. Znam da ćete vi biti predsjednik Amerike, pa možete li molim vas spasiti djecu i ostale ljude iz Sirije? 

Morate uraditi nešto za djecu iz Sirije, zato što su to djeca poput vaše i zaslužuju mir kao i oni. Ako mi obećate da ćete uraditi nešto za djecu iz Sirije, ja ću vam postati novi prijatelj. Unaprijed se radujem da ćete uraditi nešto za djecu u Siriji", napisala je Bana u pismu upućenom Trumpu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije