Dječak (11) na Floridi uhapšen nakon što je odbio položiti zakletvu

Radiosarajevo.ba
Dječak (11) na Floridi uhapšen nakon što je odbio položiti  zakletvu
FOTO: Screenshot / Djeca položu zakletvu na vjernost domovini

Učenik šestog razreda lokalne srednje škole na Floridi (SAD) uhapšen je nakon što je odbio položiti zakletvu se vjernost domovini tokom školske priredbe.

Slučaj 11-godišnjeg dječaka, koji je uhapšen 4. februara, izazvao je ogorčenje članova Sindikata američkih građanskih sloboda i njegove majke, koji su kritizirali podnošenje prekršajnih prijava protiv njega.

Naime, oni su ove prijave nazvali “pretjeranom reakcijom školskih organa i policije”.

Dječak je rekao učitelju da nije stajao i izgovarao zakletvu jer vjeruje da je u svojoj suštini rasistička, prenosi New York Times.

Brian Haas, državni tužilac koji se bavi slučajevima u Lakelandu, rekao je da njegov ured neće sudski goniti dječaka uprkos izjavama policije da je prijetio nastavnicima nakon prekida nastave.

“Slučaj je zatvoren”, rekao je Haas.

Međutim, ranije je u utorak advokat dječakove porodice nagovijestio da slučaj još uvijek nije riješen jer je dječakova majka, Dhakira Talbot, u ponedjeljak odbila ponudu tužitelja da će povući slučaj sa suda ukoliko dječak završi tzv. program preusmjeravanja, što bi moglo uključivati i kaznu rada u zajednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije