SAD / Dječak (11) na Floridi uhapšen nakon što je odbio položiti zakletvu

19. 02. 2019. u 22:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Učenik šestog razreda lokalne srednje škole na Floridi (SAD) uhapšen je nakon što je odbio položiti zakletvu se vjernost domovini tokom školske priredbe.

Slučaj 11-godišnjeg dječaka, koji je uhapšen 4. februara, izazvao je ogorčenje članova Sindikata američkih građanskih sloboda i njegove majke, koji su kritizirali podnošenje prekršajnih prijava protiv njega.

Naime, oni su ove prijave nazvali “pretjeranom reakcijom školskih organa i policije”.

Dječak je rekao učitelju da nije stajao i izgovarao zakletvu jer vjeruje da je u svojoj suštini rasistička, prenosi New York Times.

Brian Haas, državni tužilac koji se bavi slučajevima u Lakelandu, rekao je da njegov ured neće sudski goniti dječaka uprkos izjavama policije da je prijetio nastavnicima nakon prekida nastave.

“Slučaj je zatvoren”, rekao je Haas.

Međutim, ranije je u utorak advokat dječakove porodice nagovijestio da slučaj još uvijek nije riješen jer je dječakova majka, Dhakira Talbot, u ponedjeljak odbila ponudu tužitelja da će povući slučaj sa suda ukoliko dječak završi tzv. program preusmjeravanja, što bi moglo uključivati i kaznu rada u zajednici.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA