Djeca u Turskoj crtanjem grafita u šatorskim naseljima liječe traume od razornih zemljotresa

0
AA
Djeca u Turskoj crtanjem grafita u šatorskim naseljima liječe traume od razornih zemljotresa
AA / Program kursa crtanja grafita u Turskoj

Crtanje murala na zidovima ruševina dobro je osmišljena terapija i razonoda za hiljade djece koja su smještena u šatorska naselja nakon što su ostala bez svojih domova u razornim zemljotresima koji su pogodili južne regije Turske 6. februara.

Program kursa crtanja grafita provodi se u distriktu Islahiye i Gaziantepu uz pokroviteljstvo Ministarstva omladine i sporta Turske, a projekat vodi umjetnik i nastavnik Senol Karakaya.

Karakaya je izjavio da su ovakvu aktivnost radionice i podučavanja djece crtanju grafita osmislili kao terapiju da im se pomogne u savladavanju trauma i pomogne u mentalnom razvoju nakon problema koje imaju nakon zemljotresa.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

"Oslikavamo zidove da dotaknemo duše djece, da im izmamimo osmijehe na licima i zaliječimo njihove rane. Vidimo da su to djeca koja su nesigurna i boje se izaći, a sretna su kada dođu ovdje i igraju se bojama", rekao je nastavnik Karakaya.

Ističući kako im je cilj održati moral i motivaciju djece na visokom nivou, Karakaya je kazao kako svakodnevno rade s grupama od po 50 djece.

Program kursa crtanja grafita u Turskoj
AA : Program kursa crtanja grafita u Turskoj

"Radimo na vizualima koji bi djeci omogućili da otvore vrata novog svijeta u svojoj mašti, a ne traumi ovog potresa", zaključio je Karakaya.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije