Dirljiv susret: Putnici ruskog Airbusa donijeli tortu posadi koja im je spasila živote

J. M.
Dirljiv susret: Putnici ruskog Airbusa donijeli tortu posadi koja im je spasila živote

Sretna lica, iskreni osmijesi. Zar se mogla zamisliti drugačija reakcija osoba koje su prije tačno dva mjeseca – 15. augusta – doživjele drugi rođendan.

Tog dana desilo se čudo u avionu Airbus A321 ruske aviokompanije Ural Airlines. Samo što je avion uzletio iz Moskve ka Simferopolju, letjelica se sudarila s jatom galebova.

Analiza: Podvig pilota Damira Jusupova je veće čudo od slijetanja u rijeku Hudson

Posada je bila prisiljena spustiti Airbus u kukuruzno polje, a prinudno slijetanje obavljeno je savršeno. Niko od 226 putnika i 7 članova posade nije smrtno stradao niti bio teže povrijeđen, iako su neki zatražili ljekarsku pomoć.

Umješnost posade, predvođene kapetanom Damirom Jusupovom izazvala je divljenje Rusije i cijelog svijeta.

ural_airlines_005.jpg - undefined

Damir Jusupov s putnicima (Facebook)

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je pilotima Damiru Jusupovu i Georgiju Murzinu titule Heroja Rusije, dok su preostali članovi posade nagrađeni Ordenom hrabrosti.

"Damir Jusupov je pravi musliman": Rusija slavi pilota koji je spasio 233 života

U Jekaterinburgu, gdje je sjedište kompanije Ural Airlines, svi članovi posade nagrađeni su namještenim stanovima.

Sada je došao trenutak da članovima posade zahvale i putnici. Na moskovskom aerodromu Žukovski, odakle su prije dva mjeseca krenuli u neviđenu avanturu, organiziran je dirljivi susret posade i putnika.

Članovima posade su putnicima poklonili tortu koju je razrezao kapetan Damir Jusupov. Svi su se složili da okupljanje putnika i posade u budućnosti treba postati redovno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije