Dirljiv performans u Holandiji: Izloženo 16.000 pari cipela za ubijenu djecu Gaze

2
Anadolija
Dirljiv performans u Holandiji: Izloženo 16.000 pari cipela za ubijenu djecu Gaze
FOTO: AA / U Holandiji izloženo 16.000 pari cipela za ubijenu djecu Gaze

U gradu Groningenu u Holandiji na ulici je izloženo 16.000 pari cipela koji simboliziraju djecu iz Gaze koju su izraelske snage ubile u brutalnim napadima koji traju skoro deset mjeseci.

Stotine građana prisustvovalo je događaju na kojem su učesnici izlagali parove dječjih cipela u čast ubijene palestinske djece.

Skup je organizovala Fondacija Plant een Olijfboom (Zasadi stablo masline), a prikupljeno je ukupno 16.000 pari cipela, što predstavlja trenutni broj ubijene djece u Gazi.

Bravo GSS Trnovo: Dvije uspješne akcije spašavanja za jedan dan

Bravo GSS Trnovo: Dvije uspješne akcije spašavanja za jedan dan

Prema riječima Esther van der Most, direktorice Fondacije Plant een Olijfboom, stvarni broj ubijene djece u Gazi je mnogo veći od "registrovanog".

Pored pari cipela nalazi se i po samo jedna cipela koja predstavlja djecu koja su izgubila udove u izraelskim napadima.

Tokom događaja, naglas su pročitana imena ubijene palestinske djece.

Događaj je počeo u podne, a među prvim učesnicima bila je Glimina Chakor, članica holandskog Predstavničkog doma. Kasnije popodne, glumac Mads Wittermans, bivši ambasador Erik Ader i aktivista za prava životinja Lenny Hart takođe su čitali imena djece.

Beba u Gazi spašena iz stomaka majke ubijene u izraelskom napadu

Beba u Gazi spašena iz stomaka majke ubijene u izraelskom napadu

Van der Most je istakla da je cilj događaja da pozovu holandsku javnost da "poduzme nešto i oda počast djeci u Gazi".

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više od 38.950 Palestinaca, dok je više od 89.700 povrijeđeno.

Više od devet mjeseci nakon početka izraelskih napada, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije