Rasulo u Rusiji: Dirigent slavnog Boljšoj teatra dao ostavku

3
Radiosarajevo.ba
Rasulo u Rusiji: Dirigent slavnog Boljšoj teatra dao ostavku
Foto: EPA-EFE / Togan Sokhiev

Muzički direktor i glavni dirigent slavnog Boljšoj teatra Tugan Sokhiev dao je ostavku, rekavši da se osjeća pod pritiskom zbog poziva da zauzme stav o ukrajinskom sukobu.

Rus je u priopćenju rekao da daje ostavku "odmah" na svoje mjesto u moskovskom kazalištu, kao i na svoju poziciju u francuskom Orchester National du Capitole de Toulouse.

Sokhieva je Boljšoj imenovao 2014. godine. Doveden je kao dio poteza za poboljšanje imidža teatra nakon skandala, uključujući napad kiselinom 2013. na tadašnjeg umjetničkog direktora Sergeja Filina.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Sokhiev dolazi iz iste regije Sjeverne Osetije u Rusiji kao i slavni dirigent Valery Gergiev i smatra se njegovim štićenikom. Gergievu, lojalnom Kremlju, oduzeta je uloga u Minhenskoj filharmoniji jer nije osudio postupke Rusije.

Sokhiev je u opširnoj izjavi rekao da su "mnogi ljudi čekali da se izrazim i da od mene čuju svoj stav o tome što se događa u ovom trenutku", misleći na rusku vojnu akciju u Ukrajini.

Rekao je da je odlučio dati ostavku nakon što je "bio prisiljen suočiti se s nemogućom opcijom izbora između mojih voljenih ruskih i voljenih francuskih muzičara".

Sokhiev nije eksplicitno rekao podržava li ili se protivi ruskom djelovanju u Ukrajini, ali je poručio kako "nikada nisam podržavao i uvijek ću biti protiv bilo kakvih sukoba u bilo kojem obliku i obliku".

Generalni direktor Boljšoja Vladimir Urin rekao je TASS-u da je ožalošćen odlukom Sokhijeva: "Jako mi je žao. Njegov odlazak ozbiljan je problem za Boljšoj teatar. Nije jasno kako će se situacija dalje razvijati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije