Constanta / Tragedija u Rumuniji: Devet osoba poginulo u požaru u bolnici

01. 10. 2021. u 13:29:00 Fena

Shares: 0

Devet osoba je stradalo u požaru u rumunskoj bolnici na odjelu za liječenje pacijenata od koronavirusa, rekli su dužnosnici, što je treći smrtonosni požar u toj zemlji u manje od godinu dana.

Vatrogasci su ugasili požar u bolnici u istočnom rumunskom gradu Constanti u jutarnjim satima u petak. Na snimkama se vidi kako pacijenti iskaču kroz prozore s nižih spratova bolnice, a vatrogasci izvode ljude.

Privremeni ministar zdravstva Cseke Attila rekao je da je 113 pacijenata bilo u bolnici u vrijeme požara, uključujući 10 osoba na odjelu intenzivne njege.

Timovi za hitne slučajeve postavili su mobilnu jedinicu za trijažu u blizini bolnice, a do sada je evakuirano 50 pacijenata koji su prebačeni u druge bolnice, javio je Reuters.

U rumunskim bolnicama je trenutno hospitalizovano više od 12.100 pacijenata s virusom COVID-19, uključujući 315 djece, a 1.364 pacijenata je na odjelima intenzivne njege.

Broj novih infekcija COVID-19 u Rumuniji u četvrtak je dosegao 12.032, što je novi rekord, a u jedinicama intenzivne njege u cijeloj zemlji ponestalo je mjesta. Rumunija ima drugu najnižu stopu vakcinisanosti u Europskoj uniji.

U februaru je u požaru u bolnici u glavnom gradu Bukureštu poginulo četiri pacijenta. Prošlog novembra je 10 osoba umrlo na odjelu intenzivne njege u bolnici Piatra Neamt.

Čak i prije pandemije, rumunski je zdravstveni sistem bio pod pritiskom, opterećen korupcijom, neučinkovitošću i ispolitiziranim menadžmentom. Zemlja ima jednu od najmanje razvijenih zdravstvenih infrastruktura Europske unije.

Država je izgradila jednu bolnicu u posljednja tri desetljeća, najmanje troši na zdravstvenu zaštitu u EU-u, a deseci hiljada doktora i medicinskih sestara emigrirali su.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA