Deutsche Welle: 'Prigožin bi mogao da plati životom, Putin imidžom'

5
Radiosarajevo.ba
Deutsche Welle: 'Prigožin bi mogao da plati životom, Putin imidžom'
Foto: Screenshot / Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin

Redakcijska mreža RND podsjeća na verbalne eskapade šefa paravojne vojske 'Wagnera' Jevgenija Prigožina koji je otvoreno prozivao i vrijeđao vojni vrh jer mu navodno ne dostavljaju dovoljno municije. Prigožin ih je krivio zbog smrti mnogih svojih boraca na ukrajinskom frontu.

Ali, piše RND, pobuna koja je počela u subotu je ipak veće iznenađenje od njegovih prethodnih ispada:

"Jer, uprkos svemu, Prigožin je do sada važio za alatku režima u čiju je zaštitu mogao da se uzda. U međuvremenu je državni neprijatelj. Taj vođa paravojske sebe ne vidi tako. Puno više od toga, on kaže: 'Spašavamo Rusiju.' Za to su njegovi ljudi, ističe on, spremni da umru."

Nešto se čudno događa u državi koju trese građanski rat, Putin hitno šalje vojnike i oružje

Nešto se čudno događa u državi koju trese građanski rat, Putin hitno šalje vojnike i oružje

Ruska "vojna avantura" stigla na rusku teritoriju

Ova novinarska mreža dalje piše: "Vjerovatnoća da će Prigožin svoj ispad platiti životom zasigurno nije mala. Ali do tada će možda biti krvavih borbi. (...) Za njih bi Rusija morala da pokrene vojne kapacitete koji će joj onda nedostajati u Ukrajini. Tamo se Rusi istovremeno moraju braniti od kontraofanzive", dodaje se u komentaru i zaključuje da je ono što je započelo kao 'specijalna operacija' u Ukrajini, u konačnici stiglo kao 'vojna avantura' na rusku teritoriju, i to sa 'neizvjesnim ishodom".

Još oštrije piše berlinski Morgenpost koji navodi da je ta 'specijalna operacija' postala Putinova noćna mora. "Borba sa sopstvenim plaćenicima iz grupe 'Vagner' je konačni dokaz da Moskva baš ništa u ovom ratu nema pod kontrolom."

"Predugo je samouki vojnik i bivši Putinov omiljeni gastronom Jevgenij Prigožin u ratu radio na svoju ruku. Prvo brutalnim napadima na Ukrajince, onda regrutacijom teških kriminalaca koje je na front vodio kao topovsko meso. I na kraju neumjerenom kritikom regularne ruske vojske", piše ovaj list.

Zelenski o dešavanjima u Rusiji: 'U jednom su danu izgubili nekoliko svojih milionskih gradova...'

Zelenski o dešavanjima u Rusiji: 'U jednom su danu izgubili nekoliko svojih milionskih gradova...'

Ozbiljan kriminalac u Kremlju?

Kako bi sve moglo da se završi? Morgenpost vidi dva moguća ishoda, od kojih prvi nije dobar za Prigožina:

"Ako Putin ne želi da padne sa vlasti, moraće na Prigožinu da postavi primjer – a to je smrtna kazna za gazdu plaćenika. On bi imao šanse da preživi samo ako bi vojska masovno prebjegla na njegovu stranu. Ali tada bi Vladimir Putin otišao u istoriju, a svijet bi sa ozbiljnim kriminalcem u Kremlju imao novi problem."

Kelnski Rundšau primjećuje da je ruskom predsjedniku Putinu trebala cijela noć da odluči da li će direktno optužiti Prigožina za državni udar. Putin je to učinio koristeći sintagmu da je Rusiji zabijen 'nož u leđa'.

SkyNews: 'Ovo je bila najveća prijetnja vladavini Vladimira Putina'

SkyNews: 'Ovo je bila najveća prijetnja vladavini Vladimira Putina'

Komentator lista to naziva 'mitom', i načinom da Putin opravda još veću represiju protiv 'izdajnika' kod kuće, kao i eventualni poraz u Ukrajini, piše DW.

"Time je Putin našao formulu koja bi mu omogućila da kod kuće pravda zamisliv poraz u ratu. To ne pristaje uz čovjeka koji planira nuklearni armagedon. Više uz čovjeka koji traži izlaz", navodi list.

Mediji u Njemačkoj još pišu: "Borbu sa Prigožinom i njegovom paravojskom bi ruski predsjednik Putin mogao da dobije. Ali njegov imidž čovjeka čvrste ruke u Moskvi već je upropašten."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije