Detalji paklenog plana: Napadači bi se automobilom zabili u publiku pa aktivirali bombu na koncertu?

2
Radiosarajevo.ba
Detalji paklenog plana: Napadači bi se automobilom zabili u publiku pa aktivirali bombu na koncertu?
Foto: EPA - EFE / Taylor Swift

U srijedu navečer, zakazani koncert Taylor Swift u Beču, otkazan je zbog saznanja o mogućim terorističkim napadima, pri čemu su uhapšena dva osumnjičena lica.

Dvojica osumnjičenih koje je uhapsila austrijska policija zbog planiranja terorističkog napada na koncertu Taylor Swift u Beču navodno su bili unajmljeni kao zaštitari, piše The Mirror.

Prijatelji 19-godišnjeg glavnog osumnjičenog navodno su bili angažirani kao radnici zaštitarske službe na koncertu, a tinejdžeru je navodno bio plan autom se zaletjeti u 20.000 obožavatelja koji su stajali ispred stadiona Ernst Happel tokom koncerata i zatim ih napasti mačetama i noževima.

Lokalni mediji izvijestili su kako je bomba trebala biti izrađena pomoću hemijskih tvari pronađenih u njegovoj kući. Osumnjičenik je navodno planirao napraviti eksplozivnu napravu koristeći hemikalije TATP koje su posebno osjetljive na udarce, piše austrijski Kurier. Austrijski kancelar potvrdio je kasnije kako je tragedija izbjegnuta zbog otkazivanja koncerata.

'Kap po kap, kiša sprema se': Pogled na Sarajevo koje čeka na osvježenje

'Kap po kap, kiša sprema se': Pogled na Sarajevo koje čeka na osvježenje

"Zahvaljujući intenzivnoj suradnji naše policije i novoosnovanog DSN-a (Uprava za sigurnost i obavještajne poslove) sa stranim službama, prijetnja je rano identificirana i suzbijena, te je tragedija spriječena" napisao je Karl Nehammer na X-u.

Opsadno stanje u Beču: Hiljade policajaca na ulicama nakon otkazivanja koncerta Taylor Swift

Opsadno stanje u Beču: Hiljade policajaca na ulicama nakon otkazivanja koncerta Taylor Swift

19-godišnji osumnjičeni Austrijanac sjevernomakedonskih korijena uhićen je u Ternitzu, južno od Beča, a druga osoba u glavnom gradu Austrije. Tinejdžer je uhapšen u ranim jutarnjim satima u srijedu, dok se drugo hapšenje dogodilo u Beču kasnije tokom dana.

Franz Ruf, direktor za javnu sigurnost u Ministarstvu unutarašnjih poslova, izjavio je na konferenciji za novinare da su osumnjičeni navodno radikalizirani putem interneta. Ruf je rekao da se 19-godišnji osumnjičenik prošlog mjeseca navodno zakleo na vjernost vođi Islamske države. Fokus navodnog napada bio je Beč, a posebno koncert Taylor Swift.

Događaji su pop zvijezdu prisilili da otkaže tri planirana koncerta, a shrvanim obožavateljima vijest je saopćila austrijska agencija za prodaju karata Barracuda Music. U saopćenju također stoji da će oni koji su kupili ulaznice za koncert dobiti automatski povrat novca u sljedećih 10 radnih dana, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije