Detalji napada u Briselu: Napadač ranije bio u policiji i najavio ubistvo, nije uhapšen

3
Radiosarajevo.ba
Detalji napada u Briselu: Napadač ranije bio u policiji i najavio ubistvo, nije uhapšen
Foto: EPA - EFE / Mjesto zločina u Briselu

Belgijske vlasti saopštile su rano u petak da je napadač koji je ubio jednog policajca i ranio drugog u ubodu nožem ranije otišao u policijsku stanicu kako bi izrazio mržnju prema njima. Slučaj se istražuje kao mogući napad povezan s terorizmom.

Portparol tužilaštva u Briselu Sarah Durant rekla je da je osumnjičeni dao "neodlučne primjedbe" tokom razgovora sa policajcima nekoliko sati prije napada i najavio napad. Pošto je dobrovoljno zatražio psihološku pomoć, nije uhapšen, već je poslat u bolnicu, koju je ubrzo napustio.

Nakon uboda, osumnjičenog je skoro odmah upucao drugi policijski službenik koji je požurio na lice mjesta. Ranjeni je prebačen u bolnicu.

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

Horor u Bruxellesu: Sumnja se na teroristički napad, ima mrtvih

Horor u Bruxellesu: Sumnja se na teroristički napad, ima mrtvih

Eric Van der Sypt iz ureda federalnog tužilaštva rekao je da istražitelji istražuju da li se napad dogodio u "terorističkom kontekstu". Federalno tužilaštvo saopštilo je agenciji Associated Press da je preuzelo slučaj jer postoji "sumnja na teroristički napad".

Prema belgijskim medijima, napadač je uzvikivao "Allahu akbar", što je arapska fraza za "Bog je veliki", tokom napada, koji se dogodio u četvrtak oko 19:15.

Belgijske vlasti su zadržale ukupni nivo prijetnje od terorizma na 2 od mogućih 4, što znači da je rizik od napada bio „srednji“.

Belgijski premijer Alexander De Croo objavio je poruku saučešća porodici i prijateljima poginulog oficira.

“Naši policajci svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi osigurali sigurnost naših građana”, rekao je on. “Današnja tragedija to još jednom pokazuje.”

Ministrica unutrašnjih poslova Anelies Verlinden rekla je da je u kontaktu s gradonačelnikom Brisela, šefom policije i sigurnosnim službama kako bi koordinirala odgovor na napad.

"Ovakvo nasilje nad našim narodom je neprihvatljivo”, rekla je ona.

Vlasti su se odmah našle pod kritikom jer nisu uhapsile osumnjičenog kada je u četvrtak rano ujutro uputio prve prijetnje policiji, ali Durant je rekao da procedure predviđaju da ga policija mora odvesti u bolnicu jer je sam zatražio psihološku pomoć.

"Policija je ostala tamo dok bolničko osoblje nije preuzelo dužnost", rekla je ona. Nekoliko sati kasnije, kada je policija provjerila gdje se nalazi, "izgleda da je osoba napustila bolnicu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije