Detalji napada na džamiju: Osumnjičeni izražavao simpatije prema V. Quislingu

Anadolija
Detalji napada na džamiju: Osumnjičeni izražavao simpatije prema V. Quislingu
Foto: EPA / Ilustracija

Norveška policija saopštila je u nedjelju da jučerašnju pucnjavu u džamiji u predgrađu Osla istražuje kao "pokušaj terorističkog napada". 

Naoružani napadač je u subotu popodne otvorio vatru na Islamski centar Al-Noor, povrijedivši jednu osobu koja ga je pokušala zaustaviti. 

Osumnjičena osoba je u pritvoru, a nešto kasnije u njegovom domu pronađeno je beživotno tijelo ženske osobe. 

Šef policijske operacije Rune Skjold izjavio je da je osumnjičeni, kojeg je opisao kao "Norvežanina", od ranije poznat policiji, ali da nije okarakterisan kao neko s "kriminalnom pozadinom". 

Skjold je istakao da je muškarac krajnje desničarskih i antiimigrantskih stavova te da je ranije izražavao simpatije prema Vidkunu Quislingu, lideru norveške kolaborističke vlade za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. 

Policija vjeruje da je osumnjičeni djelovao sam.  Imam džamije Irfan Mushtaq izjavio je da su se u trenutku pucnjave u objektu nalazile tri osobe. 

"Probio je staklena vrata i počeo pucati", kazao je Mushtaq, prenosi BBC.

Pomenuta džamija pooštrila je sigurnosne mjere početkom godine nakon što je naoružani napadač na dvije džamije u Christchurchu, na Novom Zelandu, usmrtio 51 osobu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije